Всичко за авокадото

0
1945

Тропическият плод авокадо заслужено се нарежда в челните места на супер храните. То е богато на мазнини, но едновременно с това съдържа изключително ниски нива на холестерол. И макар да е високо калорийно, сами по себе си тези калории също произлизат от полезни за нашия организъм източници. Така че, ако все още не сте го включили в хранителния си режим, тази статия ще ви покаже, че наистина си заслужава.

Всъщност мазнините в този екзотичен плод са от вида мононаситени. Това са т.нар. полезни мазнини, тъй като се борят с високите нива на холестерола и дават енергия на организма, който може бързо да ги изгори. Не подценявайте и маслото от авокадо, което успешно може да замести олиото във вашата кухня и да допринесе с полезните си вещества към всяко ястие.

Освен в борбата с холестерола, авокадото е изключително ефективно и за превенцията на рак. Това се дължи на съдържанието на каратеноиди, които според множество проведени изследвания имат доказана полза в предпазването на организма от рак, а и от сърдечно-съдови заболявания. Областта, в която са натрупани най-големи количества каратеноиди, е в близост до кората на плода, където цветът е наситено зелен, така че внимавайте при обелването му. Съветваме ви да белите плода с ръце, също като банан, за да не отделите част от него заедно с кората. За целта авокадото трябва да бъде добре узряло, меко и с наситен към кафеникав цвят.

Друго изключително полезно вещество в авокадото е магнезият. Този така необходим за тялото минерал се съдържа в големи количества в един плод авокадо, а липсата му води до цялостно неразположение на организма, умора, отпадналост и мускулни спазми. Ако имате подобни симптоми без видима причина и първоизточник, разковничето може да се крие именно в магнезия.

Сред съдържанието на витамини в авокадото няма как да не споменем за комбинацията от витамини С и Е. Двата витамина сами по себе си за полезни и важни за организма антиоксиданти, но взаимодействието между тях е още по-успешно, особено що се касае до кръвоносната и сърдечната системи.

Ключова роля за опазването на доброто състояние на сърцето, а също и на кръвната захар и храносмилането, играят и фибрите. Освен ядките и семената, авокадото също е богато на фибри и засища организма за дълго.

Калият също е добър приятел на сърцето и доброто храносмилане, но също като магнезият е минерал, който повечето хора не си набавят в достатъчни количества. Както е известно, бананите са считани за един от най-добрите източници на калий, но всъщност авокадото ги изпреварва с около 4% на всеки 100гр.

И ако все още не сте се убедили в супер силите на тази супер храна, ви съветваме да вземете пример от някои от най-големите привърженици на авокадото. Например то е важна част от менюто на професионалния покер играч на Poker Stars Даниел Негреану. Като човек, който е отдаден на здравословния начин на живот, а професията му е свързана с много концентрация и добро благосъстояние на ума, няма как да не му се доверите що се отнася до хранителни навици. Той е и поддръжник на теорията, че храната ни прави това, което сме, така че не трябва да неглижираме ежедневното си меню, а да се стремим да включваме възможно най-полезни съставки в него, точно като авокадото.

4.4 (88%) 10 vote[s]

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.