За да се намали приемът на вредни естрогени, чешмяна вода ли е по-добре да пия, или минерална от пластмасова бутилка?

0
5321

%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d1%87%d0%b5%d1%88%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0

Ако в питейната ви вода има естрогени, се съмнявам, че обикновен филтър, от онези, които се поставят на каните например, ще успее да ги отстрани. Бутилираната вода по принцип е добър вариант. Няма данни за вещества, подобни на естрогените, или други химични съставки в пласт­масата да проникват във водата.

Ако искате да сте абсолютно сигурни, че във водата ви няма естроге­ни, ще трябва да си вземете воден филтър, който се монтира на чешмата. Има керамични филтри, които отстраняват около 90% от синтетичните естрогени, но не и естествените; има и филтри, които работят чрез обра­тна осмоза. Тази система осигурява клинично чиста вода, в която няма да са останали никакви естрогени. Съветвам ви да се обадите в компаниите, произвеждащи филтри за вода, и да ги попитате доколко филтрите им имат възможност за отстраняване на естрогени, преди да изберете каква точно пречистваща система да си купите. Не забравяйте, че и пестициди­те могат да оказват въздействие подобно на естрогените, така че, когато е възможно, си купувайте биопродукти.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.