Какво представлява базедовата болест и как се лекува ?

0
4038

Базедовата болест е хиперфункция на щитовидната жлеза и се причи­нява от простичък дефект в имунната система. Хората, страдащи от нея, проявяват широк спектър от симптоми, сред които отслабване, умора, проблеми със зрението и слабост в мускулите. Заболяването може да се обостри от чувствителност към дадени храни и се свързва с влиянието на глутена – протеин, съдържащ се в зърнени култури като пшеницата, ечемика и ръжта. Възможно е обаче първопричината да е друга. Хората с автоимунни заболявания често имат завишени нива на хомоцистеин – естествен вторичен продукт от преработката на протеини в организма, който по принцип се разгражда до други вещества, но може и да остане „неразграден“, ако чрез храната не си набавяте достатъчно от нужните за преработката му вещества.

Горещо ви препоръчвам да се консултирате с диетолог, който да ви направи изследвания за евентуална непоносимост към храни и да прове­ри нивото ви на хомоцистеин.

Ако резултатите от изследванията покажат, че хомоцистеинът ви е над 10, вземете си хранителна добавка с витамин В12, В6 и фолиева ки­селина, тъй като те понижават хомоцистеина. Ако се установи, че имате непоносимост към глутен, изключете от менюто си зърнените култури, в които се съдържа.

5 (100%) 1 vote[s]

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.