Кое е по-полезно – бирата или виното?

0
7921

%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%be

На някои въпроси по отношение на храненето не може да се даде ед­нозначен отговор и този е един от тях. Макар алкохолът да е отрова за тялото, доказано е, че малки количества червено вино намаляват риска от сърдечносъдови заболявания, макар това вероятно да се дължи на ан­тоцианидините в гроздето, а не на алкохола. Жените, които пият алкохол всеки ден обаче, са застрашени от повишен риск от рак на гърдата.

Един от най-добрите индикатори за здравословното състояние на чо­век е нивото на аминокиселината хомоцистеин. Колкото по-висок е този показател, толкова по-голям е рискът от заболявания. Умерената кон­сумация и на бира, и на вино понижава леко хомоцистеина. И двете на­питки се получават вследствие от ферментация и се смята, че полезното им действие се дължи на В витамините в маята и до известна степен на гроздето.

Като цяло ви съветвам да пиете червено вино умерено – което означа­ва най-много четири чаши седмично, особено за жените. Жени, които не приемат достатъчно фолиева киселина, са по-податливи на вредното въз­действие на алкохола и са заплашени от по-висок риск от рак на гърдата. Затова, ако пиете редовно вино, яжте и достатъчно зелени зеленчуци и пийте мултивитамин.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.