Настинка или грип – как да ги разпознаем

0
1948

Март е месецът, в който все още валят снегове и е мразовито, но вече сме в очакването на пролетта. Усещаме, че „сезонът на надеждата” е наблизо и често даже при неуверената поява на слънчевото време искаме да заменим дебелите дрехи с нещо по-секси, което обаче увеличава риска от настинка, ако силно надценим лекото покачване на температурите.

Социалният живот на някои хора няколко месеца е спал зимен сън и чак сега започва да се пробужда. Имаме по-голямо желание за срещи с приятели след работа. Предстои и женският празник, когато даже и изявени домошарки ( като някои мои приятелки) решават да излязат извън зоната си на комфорт и да прекарат вечерта на парти вместо пред телевизора или компютъра. Но от друга страна на оживени места вирусите имат много повече обекти за нападение. Здравословното хранене и начин на живот са добра защита срещу тях, но ако все пак се случи да се почувстваме зле, навременните действия ще ни спестят няколко дена прекарани в леглото.

Много от нас не правят разлика между настинка и грип, а се оказва, че е много важно да определим какво точно е състоянието ни, за да предприемем ефективни мерки.

Вижте обяснението по този въпрос на Сюзън Рем, директор на Американската Фондация за Инфекциозни Заболявания.

Грип е когато…

Симптомите ви връхлетят изневиделица и имате висока температура над 38°. Втриса ви, имате болки в мускулите, затруднено дишане и отпадналост. Възможно е да имате и хрема, но подобни симптоми на възпаление на горната част на дихателните пътища са по-редки.

Как да действате

Веднага отидете на лекар. Антивирусните лекарства, които ще ви бъдат предписани, трябва да се вземат най-късно до 48 часа след появата на симптомите. Навременното лечение ще ускори възстановяването и ще намали риска от развитие на бронхит или пневмония.

Какво да НЕ правите

Най-добре е да се избягва самолечението и приемането на комбинация от лекарства закупени от аптеката без рецепта, тъй като може да сте избрали такива, в които да присъства една и съща съставка. Това може да доведе до предозиране на даденото вещество и интоксикация на организма ви, което допълнително ще затрудни излекуването ви.

Антибиотиците също не помагат при грип, тъй като те са предназначени за борба с бактерии, а не вируси. Но в определени случаи може да се наложи взимане и на антибиотици, ако се получат усложнения и освен грипната инфекция се появи и бактериална. Един от признаците е отделянето при кашлица на зелен секрет примесен с кръв.

Настинка е когато…

Симптомите са преди всичко в горната част на дихателните пътища или „над врата” – кихане, хрема, кашлица, болки в гърлото, сълзящи очи. Те се засилват постепенно в рамките на няколко дни. Може да изпитвате и втрисане и болки в мускулите, но много по-леки отколкото при грипното състояние.

Как да действате

Взимайте витамин C по 250-500 мг на ден веднага щом почувствате първите симптоми. Капките за нос и изчистването на носните канали със спрей с физиологичен разтвор са важни в този случай, защото това е мястото, където се размножават повечето вируси и след това навлизат в тялото.

При настинка антивирусните лекарства са неефективни, тъй като има над 200 вида вируси, които могат да я причинят и намирането на правилния антивирусен медикамент е като търсене на игла в купа сено. В този случай билковите отвари и лекарствата без рецепта за облекчаване на симптомите са възможно решение ( но консултацията с лекар е желателна, за да изберете най-доброто лекарство специално за вас и да се избегнат странични ефекти и алергии).

Какво да НЕ правите

Ако имате леко повишаване на температурата ( под 38°) не е задължително веднага да взимате лекарства за свалянето й ( освен ако не попадате в категорията хора, за които всяко покачване на температурата представлява риск), тъй като треската е естественият начин на тялото да се бори срещу инфекцията.

Не хабете силите си. Вземете си няколко почивни дни, за да може организмът ви да използва цялата си енергия за справяне с настинката. Пийте много течности, за да не се обезводните от повишената температура.

Внимавайте с отпушващите капки за нос, защото те може да помагат да дишате по-лесно като сгъстяват секрета, но с всяка следваща употреба техният ефект намалява и трябва да се използва по-голямо количество и по-често, за да постигнете облекчение, което пък увеличава риска от предозиране.

Пожелавам ви прекрасен месец март и вирусите да стоят далеч от вас 🙂

Оценете статията

Comments

СПОДЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.