Повече за краставицата

0
426

Един от най-популярните и обичани пролетни зеленчуци, краставицата, принадлежи на семейството, в което се включват не само тиквичките, но и тиквата и динята. Смята се, че растението произлиза от територията на Индия и е култивирано в Западна Азия преди 2000 години преди новата ера.

90% от съдържанието на краставицата е водно. Това е причината зеленчукът винаги да ни се струва хладен. Не случайно е възникнало и определението „свеж като краставица“ – температурата в месестата част обикновено е с 20 единици по-хладна от температурата на въздуха.

С няколко парченца краставица можем приятно да освежим устата си или да притъпим неочаквано желание да хапнем без да се притесняваме за фигурата си. Количеството на въглехидратите в зеленчука е нищожно малко. Освен това от 2 грама общо съдържание на въглехидрати, само един от тях представлява захари. Няма мазнини, а енергийната стойност на 100 грама е незначително.

Заради предимно водното си съдържание, половин порция краставица наброява само 10-12 калории. Тази полза обаче има неприятна обратна страна – количеството на полезни вещества също е изключително малко. Витамините, които се измерват в прохладния зеленчук, са витамин А и витамин С – само 2% от дневните нужди за последния.

Краставицата е по-ценна с наличието си на фибри. 20-сантиметра от зеленчука осигуряват 12% от фибрите необходими за деня.

източник puls.bg

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here