5 витамина предпазващи ни от рак

0
945

  Най-ефикасната борба с раковите заболявания е тяхната превенция. А това се постига най-добре със здравословен начин на живот. Естествено, гаранция никога няма, но можем да направим всичко по силите си да намалим риска.

Най-важното за поддържане на добро здраве е доброто хранене. Специално за вас сме подбрали списък на 5-те най-ефикасни витамина в борбата с раковите заболявания.

1.Бета каротин

Той е прекурсор на витамин А и се намира в най-високи концентрации в оранжевите плодове и зелените листни зеленчуци – тиква, сладки картофи, спанак, броколи. Според изследвания този нутриент предпазва белия ни дроб от токсините, трупащи се в него, които имат пряка връзка с развитието на ракови заболявания.

Бившите пушачи, които приемат по-големи количества бета каротин в менюто си, значително понижават риска от развитие на рак на стомаха и белите дробове. Пушачите по принцип са най-рисковата група и за двете заболявания.

2.Витамин В6

Този витамин е от изключително значение за поддържане на здрава имунна система. Той пази респираторния ни тракт от инфекции и поддържа тялото ни готово да отвърне на атаките. Според изследвания витамин В6 има протективна роля срещу развитие на рак на маточната шийка. Намира се в големи количества в моркови, ябълки, банани, листни зеленчуци, някои меса и сладки картофи.

3.Витамин С

Един от най-подробно проучваните витамини дава многообещаващи резултати в борбата с раковите заболявания. Според редица изследвания той има добри резултати за удължаване на живота на пациенти с вече диагностицирани ракови заболявания. В едно от проучванията данните са фрапиращи – пациентите, приемащи витамин С във високи дози, преживяват средно 122 месеца, сравнено с 5,7 сред болните, които не са приемали витамина.

4.Фолиева киселина

Позната още като фолат или витамин В9, защитава тялото ни от рак на маточната шийка. Освен това „пази“ процеса на правилно синтезиране на ДНК и РНК в тялото ни. Намира се в цвеклото, зелето, зелените листни зеленчуци, в яйца, цитрусови плодове и повечето видове риба.

5.Витамин Е

Има предпазваща роля срещу развитието на рак на пикочния мехур. Той е мощен антиоксидант, който редуцира вредното въздействие на токсините и свободните радикали в тялото ни. Намира се в яйца, пшенични зародиши, нерафинирани зеленчукови мазнини и тъмнозелени зеленчуци.

източник doctoronline.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.