7 съвета за борба с депресията

0
1025

  Ако страдате от депресия или просто сте изпаднали в лош период, има някои начини, които могат много да ви помогнат. Естествено, никога не бива да пропускате първо да се консултирате слекар.

Запознайте се с няколко природни източника на добро настроение и психично здраве:

1.Хранителна добавка с витамин D. Макар и да се намира в групата на витамините, спокойно можем да го причислим и към хормоните. Редица проучвания сочат, че витамин D играе ключова роля в депресивните симптоми. Според учени от Университета в Масачузетс има пряка връзка между пониженото ниво на витамин D сред жените в менопауза и многобройните случаи на депресия сред тях.

2.Хапвайте сложни въглехидрати. Ако сте на хранителен режим, силно ограничаващ въглехидратите, е възможно това да потиска производството на серотонин в мозъка ви – най-съществения хормон, отговорен за доброто настроение.

3.Изключете кофеина от менюто си. Кафе, чай, кофеинови сладкиши и бонбони – макар и да ни освежава моментно, кофеинът всъщност е убиец на здравите нерви.

4.Увеличете приема на Омега-3. Финландско изследване установява, че хората, които консумират риба по-малко от един път седмично, стават жертва на депресия цели 31% по-често. Направете рибата редовна част от вашето меню. Други храни, съдържащи Омега–3, са орехи, орехово масло, ленено семе и масло от ленено семе.

5.Изключете алкохола от навиците си. Ако депресията вече ви е налегнала, то пропускайте алкохолните напитки. Те не само че не помагат, но и задълбочават симптомите на депресия.

6.Приемайте магнезий. Магнезият също играе ключова роля в продукцията на серотонин. Сред 80% от хората с емоционални разстройства се открива магнезиев дефицит.

7. Когато говорим за депресия, не можем да не споменем B-комплекса от витамини. Ако имате симптоми на депресия, не пропускайте да добавите този витамин в дневното си меню.

Най-добрият източник на всички витамини и минерали са естествените. Ако не можете да си набавите всеки от тях с храната, то изберете хранителна добавка, която няма добавени оцветители, консерванти, овкусители и др.

Никога не си назначавайте терапия сами, без консултация с лекар. Ако имате съмнение, че се касае за депресия, непременно се обърнете към психиатър.

източник doctoronline.bg

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.