Българската народна медицина – дар за всеки от нас

0
662

momichence-fito-terapia Билките – едни от най-старите лекарства – стават все по-модерни лекарствени средства и в наши дни. Напоследък се наблюдава тенденция народно-медицинските практики и фитотерапията да вълнуват все повече хора: както лекари, така и пациенти, но познаването на лечебните им свойства и от двете страни е ограничено. Известният природолечител и билкар Васил Канисков описва прилагането на природни методи за лечение на над 800 вида болестни състояния с помощта на над 1000 вида лечебни растения и натурални продукти в справочника „Съвременна фитотерапия“ (ИК „Изток-Запад“). Типовете заболявания в книгата са разгледани съгласно Международната класификация на болестите – 10 ревизия (МКБ-10), и са синхронизирани в сравнителни таблици с познатите от научната и народната медицина наименования на болестите.

picture_1161
С този справочник (който е и втори том от безценната „Съкровищница на българската народна медицина“, предшестван от „Фитотерапия на онкологичните заболявания“) Канисков прави опит да уеднакви двете информационни материи в лицето на българската народна медицина и съвременното научномедицинско познание при лечение на различните видове заболявания, като за всяко болестно състояние билкарят дава подробен списък. Той цели да покаже единната същност и цялост на практиките от народната и конвенционалната медицина, за да се постигне едно цялостно лекуване както на тялото, така и на душата.

Справочникът съдържа също и допълнения на средства за лечение, които са извън класификацията на болестите по МКБ-10, както и лекарствени средства във ветеринарната медицина. В изданието са показани максимално пълните методи за работа на лечителското изкуство в народната медицина, а по-подробна информация можете да научите тук.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here