Движението – пътят към самоосъзнаването?

0
2957

jeni-tichat-na-puteka Ако ежедневното раздвижване за вас се изразява в това да стигнете от дома до колата, от колата на работното място, от работното място до колата и от колата до дома, то определено водите застоял начин на живот, който се среща все по-често в наши дни. Липсата на достатъчно движение вреди сериозно както на физическото здраве и привлекателната фигура, така и на самоосъзнаването на човек, твърди основателят на т. нар. „умен“ (или „осъзнат“) подход към човешкото движение – Моше Фелденкрайс.

В своята книга „Осъзнаване чрез движение“ (ИК „Изток-Запад“) Фелденкрайс дава полезни съвети как да укрепваме тялото си чрез ефективно действие (т. е. действие, което се отразява благотворно на тялото ни и същевременно чрез него постигаме целите, които сме си поставили), както и как да различаваме отделните части и функции на тялото си с помощта на дишането. Фелденкрайс описва и някои основни характеристики на движението, сред които са координирането на дишане и движение, елиминирането на излишните усилия и др.
Feldenkrais_cover
Завършил инженерство и физика във Франция, а впоследствие станал един от първите, получили черен пояс по джудо в Европа, започнал да се интересува от дзен и далекоизточна медицина, Фелденкрайс смята, че ние, хората, действаме според представите, които сами играждаме за себе си. Голяма част от тези представи се основават на генетичните и социалните фактори (особено обучението), но те от друга страна съвсем не обуславят представите ни. Ролята на самообразоването е изключително важна според автора. То е и единственият от трите фактора за изграждане на образа на Aз-а (наследствени черти, образование и самообразование), който се поддава донякъде на нашия контрол. Фелденкрайс допълва: „…нашият Аз-образ не е статичен, а пластичен и се доизвайва в хода на времето!“ В повечето случаи, смята автора, той не отговаря на реалния ни потенциал, затова и целта на всеки от нас би трябвало да бъде изграждането на максимално реалистичен и пълен образ на Аз-а. Проблемът обаче се състои в несъзнаването на повечето части на тялото и съответно нерядкото ни поведение на т. нар. биороботи.

Методът на Фелденкрайс цели цялостно подобрение и разгръщане на пълния потенциал у всеки, който го практикува.

Повече по темата можете да научите тук.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.