Движението – пътят към самоосъзнаването?

0
2670

jeni-tichat-na-puteka Ако ежедневното раздвижване за вас се изразява в това да стигнете от дома до колата, от колата на работното място, от работното място до колата и от колата до дома, то определено водите застоял начин на живот, който се среща все по-често в наши дни. Липсата на достатъчно движение вреди сериозно както на физическото здраве и привлекателната фигура, така и на самоосъзнаването на човек, твърди основателят на т. нар. „умен“ (или „осъзнат“) подход към човешкото движение – Моше Фелденкрайс.

В своята книга „Осъзнаване чрез движение“ (ИК „Изток-Запад“) Фелденкрайс дава полезни съвети как да укрепваме тялото си чрез ефективно действие (т. е. действие, което се отразява благотворно на тялото ни и същевременно чрез него постигаме целите, които сме си поставили), както и как да различаваме отделните части и функции на тялото си с помощта на дишането. Фелденкрайс описва и някои основни характеристики на движението, сред които са координирането на дишане и движение, елиминирането на излишните усилия и др.
Feldenkrais_cover
Завършил инженерство и физика във Франция, а впоследствие станал един от първите, получили черен пояс по джудо в Европа, започнал да се интересува от дзен и далекоизточна медицина, Фелденкрайс смята, че ние, хората, действаме според представите, които сами играждаме за себе си. Голяма част от тези представи се основават на генетичните и социалните фактори (особено обучението), но те от друга страна съвсем не обуславят представите ни. Ролята на самообразоването е изключително важна според автора. То е и единственият от трите фактора за изграждане на образа на Aз-а (наследствени черти, образование и самообразование), който се поддава донякъде на нашия контрол. Фелденкрайс допълва: „…нашият Аз-образ не е статичен, а пластичен и се доизвайва в хода на времето!“ В повечето случаи, смята автора, той не отговаря на реалния ни потенциал, затова и целта на всеки от нас би трябвало да бъде изграждането на максимално реалистичен и пълен образ на Аз-а. Проблемът обаче се състои в несъзнаването на повечето части на тялото и съответно нерядкото ни поведение на т. нар. биороботи.

Методът на Фелденкрайс цели цялостно подобрение и разгръщане на пълния потенциал у всеки, който го практикува.

Повече по темата можете да научите тук.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here