Екзотичния бодливец – Личи

0
823

  Личи е дребен екзотичен плод, отличаващ се с приятен аромат и вкус. Родината му е Южен Китай.

Личи е богат на хранителни фибри, има ниско съдържание на калории, не съдържа наситени мазнини или холестерол, което го прави полезен плод за отслабването и поддържането на здравословно тегло.

В състава на личи влиза и олигонол. Установено е, че съставката има антиоксидантни и противовирусни свойства. Спомага за подобряване притока на кръв към органите. Според изследване на университета Киорин в Япония предпазва и кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

В Китай семената на личи се използват като аналгетик. Употребяват се при невралгии, възпалителни процеси и други здравословни проблеми.

Не само цитрусовите плодове са богати на витамин С, който е важен за поддържането на имунната ни система. 100 г пресни плодове личи осигуряват 71,5 мг или 119% от дневния препоръчителен прием на витамина.

Личи съдържа и витамини В-комплекс, като тиамин, ниацин и фолати. Тези витамини са от съществено значение за обмяната на въглехидрати, протеини и мазнини.

Личи е и добър източник на минерали, като калий и мед. Калият има роля за поддържане на електролитния и киселинния баланс в организма. Помага за контролиране на кръвното налягане, като по този начин предлага защита срещу инсулт и коронарни сърдечни заболявания.

Медта е необходима за производството на червени кръвни клетки.

източник puls.bg

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here