Издадоха енциклопедия на българските билки

7
2895

България, при все природните си богатства и разнообразие, не обръща достатъчно внимание на своите блага. Едно от тях е многоликата ни ботаническа картина, която предлага широк спектър от лековити и полезни растителни видове. За радост обаче съвсем наскоро на книжния ни пазар се появи книгата „Лечебните растения на България“, която по всичко изглежда, че е един сериозен подарък за всеки, който цени плодородието и колорита на родната флора. Нещо повече – тя е обединяващ и изчерпателен том от близо 800 страници, изпълнени с факти, характеристики, съвети и цветни илюстрации.

 

Васил Канисков, автор на редица книги в областта, предлага вещ, амбициозен труд, който ще ни убеди, че възможностите на естествената лечебница – Майката природа – са наистина безкрайни. Народната медицина е черпила хилядолетия наред от този достъпен за всеки извор и ни е завещала внушителен набор от знания за лечебното приложение на различните растения и особено на билките. България се слави като едно от най-облагодетелстваните кътчета на планетата по отношение на разнообразието от билки и неслучайно много нашенски лекарства, прославили ни навред по света, са на билкова основа: нивалин, розалин, антралакс, леонурин и редица други. Книгата на Канисков е великолепен справочник, който представя енциклопедичен обем знания за лечебните растения, включително къде да ги намерим и кога да се събират, какъв е техният състав, какво е приложението им (под формата на запарки, чайове, лапи, настойки) за постигане на оптимални резултати. Посочени са и случаите, при които задължително трябва да се потърси компетентна помощ от лекари-терапевти.

 

„Лечебните растения на България“ е уникална, ценна и полезна придобивка за всяка библиотека, а тук можете да прочетете откъс от книгата или директно да си я поръчате от издателство „Изток-Запад“.

Оценете статията

Comments

7 КОМЕНТАРИ

  1. Изданието е лъскаво и примамливо, но Книгата представлява преписани откъси и данни от редица други, по-ценни книги.

    Авторът е непрофесионалист в областта на ботаниката и фитотерапията (лични впечатления).

    Не препоръчвам на купилите си я да се доверяват изцяло на написаното там.

  2. @Георги: Aз пък съм на коренно противоположно мнение. Според мен книгата е чудесна.

  3. Книгата е плод на продължителен и компетентен труд.Много полезна и навреме появила се,защото българинът уважава билколечението и трябва да се научи правилно да го прилага-под лекарски контрол.Длъжни сме да съхраним за поколенията българските традиции и в лечителското изкуство.Защо някои хора все трябва да се опитват да демонстрират грандоманщина като критикуват?!Ами Вие,Георги,какво издадохте,което е полезно за всички?Нека обединим усилията си в правилната посока,полезна за всички!

  4. Моля, погледнете първата книга от поредицата “Съкровищница на Българската народна медицина “, том І “Фитотерапия на онкологичните заболявания”, издателство Изток – Запад, от 28.05.2012 г.

  5. Георги, не разбирам аргумента ти: “Изданието е лъскаво и примамливо, но Книгата представлява преписани откъси и данни от редица други, по-ценни книги. “. Естествено, че ще преписва. Билките са си едни и същи от дълго време насам. Бсе пак нали това е идеята – да извлече максимума от старите, трудни за намиране, ценни книги.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here