Как да постигнем абсолютно щастие?

0
858

matthieu-ricard

Будизмът, една от основните световни религии днес, възниква първоначално в Индия в периода VI–IV в. пр. Хр. като религиозна философия, която обхваща разнообразни вярвания, традиции и практики, основани на учението, проповядвано от Сидхарта Гуатама, по-известен като Буда. Постепенно будизмът успява да се установи трайно и в Китай, упражнявайки дълбоко влияние върху обществото от V в. сл. Хр. до ден днешен.

Какво всъщност прави будизма толкова привлекателен?

Отговаряйки на въпроси, с които човек рано или късно се сблъсква (за бягството от болката, от мизерното съществуване в утрешния ден, за смисъла на смъртта и откъсването от материалните блага), словото на будизма успява да завладее бедни и богати в Китай и по света със своята достъпност. Сам по себе си будизмът е път на познание, който води до освобождаване от страданието с главна цел пробуждане. Той е едновременно мъдрост, основана на точно разбиране на действителността, на освобождаване от разстройващите емоции и от породените от незнанието лични вътрешни мъгли. Практикуването на будизма се състои в отстраняване на причините за страданието, с което обикновено сме свикнали и към което сме привързани като към любима вещ. Идеята на будистките учения не се състои в претоварване на духа с многобройни информации, а в овладяване единствено на познанията, необходими да се освободим от цикъла от съществувания, обусловени от незнанието и болката (т. нар. сансара).

putishta_cover

Молекулярният биолог Матийо Рикар, който преди 40 години изоставя впечатляващата научна кариера като асистент на Нобеловия лауреат Франсоа Жакоб във Франция и заминава за Тибет, където се отдава на будизма, съставя сборника „Пътища на духа“(ИК „Изток-Запад“). Той съдържа същността на будисткия път, особено в неговия най-практически вид – използването на всеки миг от съществуването за напредване към пробуждането. Будисткият път е структуриран по такъв начин, че да проследява и да помага в постепенността и последователността на вътрешната промяна, в която всеки етап логично води към следващия. Рикар смята, че за да тръгнем действително и успешно по пътя на промяната, на първо място трябва да започнем с напълно откровен размисъл за собственото си положение: Докъде сме стигнали в своя живот? Какви са били приоритетите ни до момента? Какво можем да искаме още за времето, което ни остава да живеем?

Това размишление, добавя още обявеният за най-щастливия човек на планетата Рикар, има смисъл само ако човек чувства, че промяната е едновременно желана и възможна, а именно: може ли самият той да твърди, че нищо не трябва да бъде подобрено в живота му и в света около него и реално само от него ли зависи да го реши? „Пътища на духа“ съдържа както слова на Буда и някои учения на големите будистки учители в Индия, цитирани често в тибетските трудове, така и речник с определения на основните понятия от будизма.

Повече по темата можете да научите тук.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.