Как да запазим фигурата си след диета?

0
1616

spazvane-na-dieta Известен факт е, че да задържат резултата след завършване на диетата успяват през първата година 10% от отслабналите, а през втората година още по-малко – 5%. А всяка трета жена си връща не само загубените килограми, а и 50% отгоре. Дали всички усилия са напразни? Или все пак е възможно да съхраним с такъв труд придобитата фигура завинаги?

Възвръщането на теглото е указание, че процесът на неговото понижаване е бил организиран неправилно.

Основният проблем на мнозинството отслабващи е в това, че те възприемат неправилно самия процес на отслабване и нормализиране на теглото. Образно казано, започвайки диета или избирайки система на хранене, желаещите да отслабнат мислят, че участват в спринтово бягане – главното е да стигнат до финала. На практика отслабването е по-скоро маратон с дължина един живот. Не е много сложно да се свалят излишните килограми, с правилно избрани начин на хранене и физически натоварвания, но е много трудно след това стабилно да се поддържа резултата.

Най-честата грешка е веднага след диетата да се върнем към предишния си начин на живот и хранене, към старите си навици, да се откажем от спорта и да се нахвърлим върху всичко, което ни е било забранено преди. При такъв режим килограмите се връщат с космическа скорост.

Нужно е да се придържаме към избрания курс и по-нататък. Да се поддържа правилен режим на хранене като постепенно се увеличи калоричността на дневното меню с 2/5. Това е доста повече и няма да се налага да гладувате.

Организмът настройва регулаторните си механизми към новото ниво на телесното тегло след 46 дни, а нови навици се формират за 8 седмици. В този период връщането към старите навици или хранителни излишества ликвидира резултата от всичките ви усилия. Точно за това крайните краткосрочни диети са така неефективни в дългосрочна перспектива. Те помагат механично да намалите теглото за сметка на водното съдържание на организма, на въглехидратните му резерви и белтъци от мускулите и вътрешните органи, но не способстват за промяна в начина на живот и в мисленето. Работейки върху своето тяло не трябва да се забравя и работата върху мозъка. Главната задача на човек, който желае не само да отслабне, но и да задържи резултата е да се научи да взема правилните решения, да избира това, което ще бъде от полза не само за външния вид, но и за здравето. Избирането на най-доброто и максимално полезното трябва да се превърне в автоматична дейност.

jena-otslabva-metur
Когато се отказваме от старите навици в живота ни се образува празнина. За това е така трудно да се стегнем и да започнем трайно да се храним правилно и да спортуваме. Това е психологически тежка задача. Заменете старите привички с нови, по-полезни. Действайте последователно и постепенно, докато новият начин на живот не измести стария. Не се опитвайте изведнъж да започнете нов режим на хранене и спорт – това е голям стрес за организма. Започнете само с едно нещо, след няколко дни добавете друга промяна. Колкото по-бавна е промяната в теглото ви, толкова резултатът е по-траен.

Не се отказвайте и от спорта. Няма нужда да се натоварвате до края на силите си. Но средно по интензивност, съобразено с възрастта и здравословното състояние, и редовно физическо натоварване е необходимо и по време на отслабването и след това. Колкото повече мускули имате, толкова повече енергия те употребяват даже в състояние на покой, не само по време на натоварване. Отказвайки се от спорта ще започнете да изразходвате много по-малко енергия и рискът да си върнете предишните килограми нараства няколко пъти.

Започнете борбата с излишните килограми още сега. Те са опасност за вашето здраве. Изберете правилната стратегия, за да не бъде цената на победата твърде висока. В Кабинет по спортна медицина Вита Спорт Медика ще ви помогнат да намерите правилната посока към здравето и активното дълголетие.

Статията е подготвена от Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за отслабване и здравословно хранене . Повече информация можете да откриете тук.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here