Как са празнували българите?

0
689

Enthusiast_Balgarski-tradicionni-praznici-i-obichai_cover-first За това ни разказва в книгата си д-р Валентина Шарланова – етнограф, ерудиран познавач на българската традиционна култура. Авторката ни предлага увлекателен и синтезиран очерк на обичаите, свързани с традиционния празничен календар набългарите.

Календарните празници и обичаи от прединдустриалната епоха са сред централните теми на етнографията от нейното възникване като наука в България до днес. Следвайки програмата на проф. Иван Шишманов от 1889 г. и подобно на други европейски школи от края на ХIХ и началото на ХХ век, българската етнография се развива като наука за народната култура – старата култура, “живата старина”, която се разклаща и изчезва под натиска на новата култура на прага на двете столетия. Разгръща се мащабна работа по събиране и записване на обичаи, умотворения, песни, които се ценят като исторически реликви, като ценно наследство на нацията. Благодарение на неуморната работа на краеведи, етнографи и фолклористи, продължила през целия ХХ век, днес разполагаме с внушителен корпус от описания на българската традиционна култура, които я представят с извънредно разнообразни регионални и локални варианти.

Д-р Валентина Шарланова представя традиционните календарни празници и обичаите, свързани с тях, които са практикували българите от цялата етническа територия – както общоразпространените, така и такива, които са били познати и записани в отделен регион.

Традиционните обичаи са част от културата на прединдустриалното българско общество. Това е общество на земеделци и скотовъди, които организират трудовата си дейност, семейните празници и общоселските събори според цикличното време на празничния календар. Затова, когато четем как са празнували българите, разбираме не само кои са били техните светци и как са ги почитали, но и как те са мислели за времето и пространството, какви са били възгледите им за света, какви са били ценностите им, страховете им, табутата им, (по)желанията им. Тази книга ни разказва за празника и делника на предците ни, тя ни дава и пре-дава културна памет. Ето защо “Български традиционни празници и обичаи” ще представлява интерес за всички читатели, за които културата и паметта имат значение.

Д-р Ана ЛУЛЕВА

Повече информация за книгата може да намерите – тук

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.