Какви са ползите от закуската

0
3261

polzi-ot-zdravoslovna-zakuska

Всички знаят старата приказка, че закуската трябва да изядеш сам, обяда – да разделиш с приятел, а вечерята – да дадеш на врага. Но в живота много хора постъпват точно обратно. Закуската е тази, която ще даде старт на метаболизма. Ако не закусваме няма защо да се оплакваме, че имаме бавна обмяна.

Съвсем наскоро канадски учени откриха, че мъжете често пропускащи закуската имат 27% по-голям риск да загинат от инфаркт или исхемична болест на сърцето.

А новостта на израелските медици ще заинтересува повече дамите. Ако смените местата на закуската и вечерята ще отслабвате два пъти по-бързо и ефективно, дори да си позволявате нещо сладко на закуска. Пълнички жени, провеждащи диета от 1400 ккал са разделени на две групи. В едната на закуска са изяждали по 200 ккал, на обяд – 500 и на вечеря – 700. В живота много хора точно така се хранят. В другата група закуската и вечерята са си разменили местата, дори си позволявали малък десерт. След 12 седмици жените от втората група са загубили повече от 8 кг, а от първата – само 3 кг. При по-добре закусвалите дами в кръвта е било по-ниско нивото и на хормона грелин, който предизвиква чувство на глад, и те не са се мъчили от гладни пристъпи и желание нещо да похапнат. А това е необходимо условие, за да се издържи диетата.

Ползата или вредата от закуската зависят и от нейния състав. Богатата на фибри зърнена закуска понижава употребата на калории за сметка на по-голямо чувство на ситост. В следващите хранения организмът не се старае да ги компенсира.

Особената полза на високобелтъчните закуски отстояват някои американски учени. Тези продукти отлично засищат и потискат чувството за глад за по-дълго време, за това намаляват до 200 ккал енергията, консумирана през деня. Най-добрият продукт за закуска са яйцата /нивото на холестерола в кръвта не зависи пряко от поетото с храната количество/ . Добавените сирене или месни продукти само повишават полезността ѝ. Всичко трябва да се съчетае с пълнозърнест хляб. Друг вариант на белтъчна закуска – извара с плодове, какао или канела, но без захар.

Чаша плодов сок за много хора е задължителна на закуска, но тя е много по-лош вариант от самите плодове. Той съдържа много бързи захари, които бързо повишават кръвната глюкоза и инсулина, а след това бързо се връща чувството за глад. А след него – и килограмите.

Така че стартирайте деня с една полезна закуска, за да може и организмът ви да започне деня с отлично темпо на метаболизма.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага съвременни програми за здравословно отслабване . Повече информация можете да откриете тук.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.