Какви тайни крие мъжкият мозък?

0
1107

mujki-mozuk

Един от отколешните спорове в човешката история е за разликите в мъжкия и женския начин на мислене. Широко разпространено е схващането, че жените са чувствителни, емоционални, включително и в разсъжденията си, а мъжете – прагматици, хора на действието, и когато мислят, е основно от кръста надолу…
Психиатърът д-р Луан Бризендайн изследва разликите при въздействието на хормоните върху женския и мъжкия мозък, за да опровергае общоприетия мит, че мъжът е „елементарно същество“, чийто мисъл и енергия имат извора си от колана надолу. Позовавайки се на множество изследвания в различни научни области, както и на дългогодишната си клинична практика, в книгата си „Мъжкият мозък“ (ИК „Изток-Запад“) д-р Бризендайн развенчава често срещаното и погрешно принизяване на мъжа до елементарно и не излишно усложнено същество.
Научен факт е, че има определени разлики при работата на мозъка, дори някои участъци в него са изградени по различен начин при мъжете и жените. Например мозъчните вериги, които ни сигнализират за опасност (амигдалата) и помагащите ни да я запаметим (хипокампът), са причина за различията в емоционалната памет при двата пола.
След като шокира мнозина с провокативната си книга „Женският мозък“, д-р Луан Бризендайн се нае с нелеката задача да надникне в мозъка и на силния. Изследвайки в продължение на години и двата пола, д-р Бризендайннедвусмислено показва: широко разпространеното твърдение, че мъжкият мозък е най-силен „под кръста“ е напълно погрешно и далеч не е адекватно.

picture_1315

Луан Бризендайн е доктор, психиатър, сертифициран от Американската комисия по психиатрия и неврология и Националната изпитна комисия по медицина. Завършва невробиология в Калифорнийския университет, а впоследствие и медицина в „Йейл“. Специализира в Медицинския факултет на Харвардския университет и в Юнивърсити Колидж, Лондон. Директор е на „Клиника за женско настроение и хормони”. Бризендайн работи като професор по клинична психиатрия в Калифорнийския университет, Сан Франциско, където е също основател и директор на „Програма за сексуална медицина”.

Повече по темата можете да научите тук.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here