Какво трябва да знаем за диетите (3 част)

0
797

Метаболизмът – нашият вътрешен регулатор

Гледайте на метаболизма си като на вашия вътрешен енергиен термостат. Ако го ускорите, ще изразходвате калории по-бързо! Ежедневно тялото изразходва калории по 3 основни начина: на първо място е базисния метаболизъм, познат също като постоянен темп на метаболизъм – тоест това, от което организма има нужда, за да извършва основните телесни функции (например да поддържа биенето на сърцето и дишането). Той съставлява 60-75% от общия разход на енергия. Термогенезисът е енергията, която изразходваме при храносмилането и поддържането на телесната температура, което възлиза на около 10% от разхода на енергия. Последната част на уравнението е движението, което обхваща всичко – от ежедневните дейности до спорта. То може да включва от 15 до 30% от разхода на енергия, в зависимост от конкретния човек.

Съществуват различни начини за изчисляване на вашия метаболизъм и така да разберете колко калории изразходвате средно на ден. Ето един от тях:

Теглото (в кг) х 14,7 (ако сте между 18-30год) +496 =БТМ (Базисен темп на метаболизма)

Теглото (в кг) х 8,7 (ако сте между 31 и 60 год) + 829 =БТМ

След като получите резултата, помислете върху своята активност. Ако не правите никакви упражнения през деня и предимно седите или стоите, умножете БТМ по 1,4.

Умножете по 1,7, ако освен седене или стоене, правите някакви упражнения – например бързо ходене. А ако сте много активни през деня и се движите и редовно правите упражнения, умножете получената стпйност по 2. Окончателният резултат е приблизителният брой калории, който изразходвате всеки ден.

Ако отслабнете драстично за кратко време, вашият БТМ ще се забави, а това ще провали дългосрочните ви усилия да контролирате теглото си. Най-доброто решение е да натрупате мускули, които изгарят повече калории от мазнините. Половин килограм мускули изгарят между 30-50 калории дневно, така че ако се натрупа 500 гр. мускулна маса, ще изгаряте допълнително 350 калории седмично.

Няма съмнение, че след 30-годишна възраст, става все по-трудно да свалиш излишно тегло. Това е много неприятно, ако смятате, че не се храните прекалено много. Възможно е да съществуват немалко основателни причини това да се случва, както и някои удобни оправдания. Ключът е да определите потенциалните физиологични промени, които ви касаят и да се работите върху тях – ако е необходимо и с помощта на специалисти.

Кога усилията ни не се увенчават с успех

Причините да не сваляме килограми, въпреки взетите мерки, могат да са най-различни. Класически симптом е напълняването и невъзможността за сваляне на килограми при понижена активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). Тази жлеза контролира метаболитните процеси в организма, скоростта, с която се изгарят калориите и начина, по който се изразходва енергията. Когато тя е с понижена активност, метаболизмът се забавя, настъпва състояние на умора, потиснатост, високо кръвно налягане, болки в мускулите и ставите и други подобни.

Не се отказвайте да търсите реалната причина за наднорменото тегло и не губете воля, въпреки отказа на метаболизма ви да заработи. Консултирайте се лекар – често този симптом може да бъде показател на болестно състояние, за което и не подозирате.

Наднорменото тегло е медицински проблем

Проблемът с наднорменото тегло никога не е само естетичен. Експертите предупреждават за множество опасности за здравето, на които ви излага наличието на високо тегло, сред които сърдечните заболявания, диабетът, високото кръвно налягане, проблеми с плодовитостта и др. Не може да се твърди със сигурност, че ще се развият тези заболявания, но затлъстяването повишава риска неколкократно. За повечето хора отслабването се предприема от козметични съображения – защото не ни харесва начина, по който изглеждаме. В това няма нищо лошо, стига да не пречи на ежедневния ни живот и да не се прояви като нарушения в храненето (анорексия. булимия, прегорексия и др.под.)

От д-р Райна Стоянова, експерт по хранене към Happy and Healthy

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.