Какво (не)знаем за мелатонина ?

0
5146

jena-spi-melatonin

Най-известен с полезното си действие при възстановяване след дълги самолетни полети, мелатонинът е забележително полезен и при други здравословни проблеми – от безсъние до депресия и може би дори за забавяне на стареенето. Това вещество се произвежда от епифизната жлеза, която се намира в основата на мозъка, изчерпва се при стрес и с напредването на възрастта отделянето му намалява по естествен път. Мелатонинът се отделя нощем, когато е тъмно.

Ако нивото в тялото му е ниско, приемът на мелатонин като хранител­на добавка ще ви помогне да спите по-добре. Нивото на това вещество в организма е по-високо нощем, затова трябва да го приемате два часа преди лягане. Мелатонинът засилва имунитета и е много мощен анти­оксидант, който предпазва от сърдечносъдови заболявания и рак. Той помага за „пречистването“ на тялото и мозъка и така понижава риска от рак. Ниско ниво на мелатонин се среща често при хора с рак на мозъка, на гърдата и на простатата и се смята, че е причината за сезонно афек­тивно разстройство или зимна депресия.

Електромагнитното лъчение влияе негативно върху мелатонина. За­това, ако например държите до леглото си стационарния апарат на без­жичен телефон и дори радиочасовник, тялото ви може да възприеме из­лъчванията на тези устройства за светлина, което влияе върху съня и сънищата ви и намалява производството на мелатонин. Затова трябва да спите в тъмна стая без източници на електромагнитно излъчване в бли­зост до главата си.

Мелатонинът, който е хормон, а не хранително вещество, се продава с рецепта и е най-добре да се приема под наблюдението на лекар.

4 (80%) 1 vote[s]

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.