Кратки съвети как да овкусим храната си без излишни калории

1
2316

Сосовете и добавките към храната като кетчуп, горчица, майонеза и чили са повсеместни, но неособено здравословни, защото съдържат големи количества мазнини, сол или въглехидрати. За щастие, има много начини за овкусяване на любимите ни храни с по-малко калории и мазнини.

Майонезата и мазните салатени дресинги са най-големият кошмар на диетолога – те превръщат нискокалоричните зеленчуци и листа в калорийна бомба. Защо да се пълним с мазнини, като вместо това можем да забъркаме нискокалоричен балсам от винен оцет или балсамико с пармезан или зърнеста горчица? Като здравословна алтернатива на богатата на мазнини майонеза може да опитаме да смесим нискомаслено краве кисело мляко с лимонов сок и подправки на вкус. Всяка порция майонеза, заменена с мляко, ни спестява 20 грама мазнини и 200 ккал.

Азиатските сосове са особено ефективни в добавянето на много вкус на цената на малко калории. “Срирача” е вид люта паста, която може да бъде използвана като алтернатива на чилито, както и при приготвянето на сладко-кисел сос. Тя съдържа много по-малко калории, отколкото чили или барбекю соса.

Сладката и конфитюрите също ни карат да се облизваме, но тъжната истина е, че повечето от тях не съдържат почти никакви плодове, за сметка на големи количества нишесте, захар и изкуствени оцветители. Това обаче ни дава много възможности да внесем подобрения. Избирайте продукти, съдържащи истински плодове – вкусът оправдава по-високата им цена. Освен по-малко захар, те съдържат и здравословен бонус – 3 грама фибри на 50 грама продукт.

източник puls.bg

Оценете статията

Comments

1 коментар

  1. През месец Август ще станат з-години от както съм претърпял сериозна операция на дебелото черво/тумор/ ,но благодарение на здравословният начин на хранене и живот ,АЗ се чувствам много добре ,и изследванията които ми правят в онкологичната клиника в” МЛАДОСТ 1″ под наблюденията на екипа на Др.ЖИВКОВА показват тези резултати, за което им благодаря!!!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here