Лечение на акне с бирена мая

0
2694

jena-s-gladka-koja

Най-старото и ефективно средство за лечение на акне е бирената мая. Това е средство издържало теста на годините, доказало свойства си поколения наред, и е все още препоръчвано от лекари дерматолози.

Причините за възникването на проблеми с кожата са много и варират от хормонален дисбаланс до стрес, неправилно хранене и замърсена среда. Методите за лечение на акне, пъпки, екземи и други са много, но най-важното е кожата да бъде подхранена отвътре.

С какво да подхраним кожата и защо и нашите баби са използвали бирена мая?

Бирената мая съдържа всичко витамини от група B, а те играят решаваща роля за изграждането и правилното функциониране на клетките, респективно за здравето и красотата на кожата. Те действат едновременно в тялото, но имат специфични качества и се намират в точно определена пропорция едни спрямо други. Поради това се препоръчва да бъдат приемани от естествени източници (каквито са зърнените храни, а от тях се прави и бирената мая), заедно с минералите необходими за абсорбацията им в тялото.

Ето и конкретни примери с ВИТАМИНИТЕ:

 • Витамин B₁ подобрява циркулацията на кръвта, което е от съществено значение за правилното лечение на акне. Този витамин е антиоксидант, който може да помогне за освобождаване на вредните токсините от вашите кожни клетки.
 • Витамин B₂ подпомага растежа и възпроизводството. Способства за здравето на кожата, косата и ноктите. Помага за излекуването на ранички по устата, устните и езика.
 • Витамин B₃ е важен за поддържането на здравето на кожата, тъй като съдейства за извеждането на вредните вещества от клетката и захранването ù с полезни нутриенти. Той подобрява кръвообращението и помага за метаболизма на мазнините.
 • Витамин B₅ е необходим за образуването на коензим-A, а с това и на секретът себум. Без наличието на себум, кожата остава суха, опъната и леко се напуква. При повишено ниво на себум, кожата е мазна и лъскава. Това означава, че точното и пропорциално количество на Витамин В₅ в организма е изкючително важно за здравата кожа.
 • Витамин В₅ е наречен и “анти-стрес витамин”, защото помага за производството на хидрокортизон – анти-стрес хормон. Така се понижават нивата на стреса, които водят до поява на акне и се забавят процесите на стареене. Недостигът на този витамин е един от факторите за поява на акне.
 • Витамин В₆ е необходим за образуването на антитела и червени кръвни клетки, а дефицитът му може да доведе до поява на дерматит или екзема.
 • Витамин В₁₂ подпомага растежа и стимулира регенерацията на тъканите и органите в тялото. Трябва да се съчетава с вземането на калций, за да има организмът полза от него.
 • Витамин В₉ (или фолиевата киселина) е необходим както за образуването на червените кръвни телца, така и на клетките на кожата. Той помага при растежа на тъканите и клетъчната функция и играе роля за пигментацията на кожата.

Витамините не могат да функционират, нито пък да бъдат асимилирани без помощта на МИНЕРАЛИ. Така например витамин В действа оптимално с минералите цинк, мед, желязо, манган, калий. Всички те се съдържат в бирената мая на люспи и то в природно необходимото съотношение. Ето как някои от тях влият на кожата:

 • Цинкът играе важна роля за регулирането на мастните жлези и може да предотврати образуването на дълбоки кисти, формирани в резултат на излишен кожен себум. Цинкът помага при зарастването на кожната тъкан, заздравяване на вътрешни и външни рани, защитава от образуване на белези. Този минерал е важен за образуването на колаген, който осигурява здравина и еластичност на кожата.
 • Медта допринася за оползотворяване на аминокиселината тирозин в тялото, която е пигментиращ фактор за косата и кожата. Минералът е важен за синтеза на колаген.
 • Желязото подмпомагага растежа и връща добрия тонус на кожата.

Бирената мая съдържа всички изброени витамини и минерали в натурална, лесно усвоима форма. ВАЖНО е обаче, да се търси бирена мая на люспи, защото хапчетата съдържат слепители и пълнители, които намаляват ефективността, дразнят лигавицата на стомаха и могат да предизвикат алергии. Не се препоръчва приемането на витамините от В комплекс поотделно (например само В₃ или само В₆) – тъй като те са синергични и действат ефективно само когато са заедно!

Бирена мая на люспи можете да намерите в близката до вас аптека. В случай, че не е налична, фармацевтът ще ви я набави в рамките на едно денонощие.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.