Малки, но съществени грешки в кухнята

2
776

Дори и да смятате, че сте перфектната домакинята, може да допускате неволни гафове в кухнята. Вижте кои са най-честите грешки на домакинит:

– Купувате ябълки в големи количества

При съхранение, ябълките отделят газ етилен. Той предизвиква много бързо узряване и презряване на самите ябълки. Ако до тях има други плодове и зеленчуци, те също биват засегнати.

– Съхранявате млякото и маслото в прозрачни опаковки

Под въздействие на слънчевата светлина обаче продуктите се окисляват. Следователно се губи витамин А, който се съдържа в млякото. А мастните киселини в маслото при окисление стават канцерогенни. Затова купувайте и съхранявайте мляко и масло в непрозрачни опаковки.

– Готвите и ядете полусурово месо и морски продукти

Тези храни обаче са рай за опасните бактерии. За да сте сигурни в безопасността на месото, външната температура на бифтека и свинското по време на тяхното приготвяне трябва да достига 70 и повече градуса, на телешкото и агнешкото – над 75, а на птичето месо – над 80 градуса.

Рибата не трябва да залепва за вилицата и трябва да не бъде прозрачна.

– Недоварявате яйцата

Кокошите и другите яйца са идеална среда за развитието на причинителите на салмонела. За да не си навлечете проблеми, забравете за рохките яйца! Те трябва да се варят поне 5 минути. Ако приготвяте омлет, то го правите поне 7-8 минути.

– Съхранявате храната при стайна температура

Ако в суров вид картофите и зеленчуците могат да се съхраняват при стайна температура продължително време, то след сготвянето им задължително ги поставяйте в хладилника.

– Не измивате добре плодовете и зеленчуците

Това обаче е задължително, за да се предпазите от патогенните микроби. Това особено се отнася за кореноплодните. Земята, в която те са израснали, е средата, в която се развиват и много бактерии.

– Солите салатата

За да подсилите вкуса на салатата, използвайте подправки, но без сол. Солта като цяло е вредна и повишава кръвното. Можете да се откажете от солта, като я замените с риган, розмарин, мащерка, карамфил, кориандър.

източник gotvach.bg

Оценете статията

Comments

2 КОМЕНТАРИ

 1. Мляко и масло в прозрачни опаковки? Не съм виждал на българския пазар да се продават прясно или кисело мляко или пък масло в прозрачни опаковки. Дори и в последствие да бъдат прехвърлени в такива(прозрачни опаковки), за каква слънчева светлина си говорим, като и двата(трите) продукта се съхраняват в хладилник, тъй като бързо се развалят на стайна или по-висока от стайната температура?!

  ‘Солта като цяло’ НЕ е вредна, ако е в умерени количества. Човешкият организъм, ‘като цяло’, се нуждае от сол и от натрий, на който е богата готварската сол. Освен готварската сол(натриева сол) има и калиева сол, хималайска сол…

  ‘Като цяло’ редактора може да извършва и друга дейност освен ‘copy-paste’.

 2. http://zdravoslovnohranene.com/za-vredite-i-polzite-ot-solta/

  Вижте тази статия 🙂

  На редактората работата му е да подбира най-здравословните статии и рецепти независимо от кой сайт са… Всичко е заради читателя нали ? Най-лесно е да се публикуват статии в които няма нищо общо с реалността.
  Благодарим за вниманието 🙂 И само да отбележим, че има млека в прозрачни стъклени опаковки, както и “наливното” мляко от крава по разни пазари из България.
  Поздрави.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here