Месоядството – престъпление и наказание?

3
1251

Вегетарианството е много нашумяла и изключително дискутирана напоследък тема. През последните няколко години мненията за яденето на животни са доста противоречиви и трябва да признаем, че аргументите и на двете страни са достатъчно стабилни. Върлите противници на вегетарианството, които обичат да си похапват месо под една или друга форма, в по-малки или по-големи количества, имат пълното право да задават основателния въпрос: „Ако убиването на животни с цел хранене е зверство, не е ли яденето на плодове и зеленчуци също вид геноцид, но срещу растенията?”. Погледнато от този ъгъл, моралната страна на тезата на вегетарианците определено издиша. От другата страна на барикадата вегетарианците пък смятат, че храненето с животни не само е вредно за нашия организъм, а същевременно е едно жестоко и безспирно зверство… и ако приемем, че яденето на животни е престъпление, дали пък именно то не е тежкото наказание, което трябва да изстрадаме впоследствие?

Джонатан Сафран Фоер хвърля повече светлина по въпроса в своята книга „Да ядеш животни” (ИК „Изток-Запад”). Опитвайки се да разбере за себе си, за семейството и близките си какво е месото, което ядат, авторът на книгата, скандализирала обществото не само в САЩ, но и в цяла  Западна Европа, се натъква на потресаващи реалности, които решава да опише подробно. Откъде идва месото, как се произвежда, как се третират животните и до каква степен това е от значение – „Да ядеш животни” отговаря на тези и на още куп въпроси, които не само вегетарианците, а и всички ние сме си задавали, но така и не сме успели да си отговорим.

Противно на очакванията ни и въпреки че самият автор е заклет вегетарианец, тази книга далеч не е апология на вегетарианството. Тя е чисто и просто едно честно описание на произхода на храните, които поглъщаме. В подкрепа на позицията си Фоер цитира редица официални данни, свързани с промишленото отглеждане на животни, улова на различни риби и морски обитатели, както и икономическите, социалните и екологичните последици от тези недомислени човешки действия, целящи единствено и само огромна чиста печалба.

Промишлено отглежданите животни например, получават антибиотици нетерапевтично, т.е. още преди да се разболеят. В САЩ на хората се дават около 1360 т антибиотици годишно, а на селскостопанските животни цели 8074 т, или поне така твърдят представителите на този бранш. Съюзът на загрижените учени (СЗУ) обаче показва, че от бранша занижават данните за употребата на антибиотици с поне 40%. От СЗУ са пресметнали, че на пилетата, прасетата и други селскостопански животни са били дадени 11 158 т антибиотици, като в тези цифри влизат само нетерапевтично употребените лекарства. Заедно с това учените изчислили, че цели 6123 т от тези антимикробни средства понастоящем са забранени в Европейския съюз. Сами можете да си направите извода какво причинява на организма ни место, което поглъщаме с охота.

Всички тези данни безспорно накланят везните в полза на вегетарианските схващания и в голяма степен доказват тяхната правота. От това пък следва, че яденето на животни наистина е престъпление и наказанието, което трябва да изстрадаме за това престъпление идва не от другаде, а от самите тях.

Допълнителна информация по темата можете да получите тук.

Оценете статията

Comments

3 КОМЕНТАРИ

  1. В отговор на Lu Eg:За да се каже че си загрижен за всяка една черешка и всяка една доматена семка или всяко едно зърно пшеница или ориз което се е появило на белия свят, би следвало да го посееш и се грижиш за него докато порасне, а не да удовлетворяваш хранителният си нагон с тях. Само въздух и вода. И тогава бацилите – ХОРА които са напъплили земята, ще я освободят от присъствието си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.