Микровълновата печка – “за” и “против”

0
729

Вече в почти всяко домакинство се използва микровълнова печка. Покрай тази мода се появи и революция на “размразените вечери”, които могат да бъдат приготвени само за няколко минути, и консумирани също толкова бързо. Но каква е цената, която се плаща за този вид удобство?

 

Не може да се отрече удобството от използването на микровълновата печка – спестява време, бързо осигурява закуска, обяд или вечеря. Спорен е въпросът обаче полезна или вредна е употребата на алтернативната фурна.

 

Данните по тази тема са учудващо оскъдни. Технологията и вълнението от наличието на такъв полезен уред бързо надмина всякакви съображения за безопасност на метода за готвене, който става второстепенен въпрос.

 

Всъщност, при всеки метод на готвене, включително печене, печене на огън/скара и варене под налягане, се унищожават някои от активните хранителни вещества в продуктите.

 

1. “Против”

 

Приготвянето на храна в микровълновата изглежда не прави изключение. Проучване изследва броколи, варени във вода в такъв уред. Оказва се, че колкото по-дълго те се приготвят в микровълновата, толкова е по-голяма загубата на хранителни вещества, включително витамин С.

 

Друго изследване показва загубата на витамин B12 от свинско и говеждо месо, приготвяни в микровълнова печка.

 

Изследване на мляко и млечни продукти демонстрира подобни щети за свойствата на храната, след 5-минутна обработка в съвременния готварски уред и още по-големи след 10-минутна.

Само 60 секунди са необходими на микровълновата фурна да унищожи полезните свойства на чесъна, според учени.

2. “За”

Всъщност не всички мнения и твърдения за микровълновата са отрицателни. Някои изследвания установяват, че микровълновото нагряване не е толкова вредно за храната.

Експерти сравняват каква част от здравословното съдържание на мазнините в рибата (в случая херинга) се запазват при приготвянето й в микровълнова печка и в конвенционална фурна. Изследването не открива сериозни щети за полезните вещества на морския продукт от нито един от двата метода на готвене.

Второ изследване установява, че микровълновото нагряване не вреди на съдържанието на витамини B1 или E или есенциални мастни киселини.

 

Друго проучване предполага, че топлината от фурната или микровълновата печка може да подобри усвояването на желязо от зърнени култури. Въпреки това същото изследване установява, че микровълните ограничават количеството на цинка, което би могло да бъде абсорбирано от едни и същи зърна.

Очакваме и Вие да споделите вашето мнение относно това дали сте “За” или “Против” мъкровълновите печки. И защо ?!

източник puls.bg

 

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.