Могат ли да се отстраняват жлъчни камъни по естествен път?

1
2295

Жлъчните камъни са два вида: калцирани камъни и мастни натруп­вания. Първите се разбиват с лазер. Камъните от втория вид могат да се разградят, ако увеличите приема на лецитин и „смес за пречистване на жлъчката“ (вж. по-долу). Калцираните жлъчни камъни са по-болез­нени, тъй като понякога възпаляват жлъчката. Можете да прецените дали имате подобен проблем, като легнете и притиснете областта под ребрата си – изпитате ли болка, значи налице е възпаление. Калцирани­те камъни се виждат на рентгенови снимки.

За да облекчите състоянието си, увеличете приема на фибри – това ще попречи жлъчката да се реабсорбира, което по принцип увеличава вероятността от образуване на камъни. Пийте по 3000 мкг (10 000 iu) ви­тамин А на ден – това заздравява лигавицата, възпрепятства утаяването и съответно пречи на формирането на камъни. Всяка сутрин поръсвайте зърнената си закуска с лецитин на гранули или изпивайте по две капсули от 1200 мг. Летицинът помага за разграждането на мастните жлъчни ка­мъни. Важно е да намалите консумацията на мазнини, затова избягвайте пържени и рафинирани храни – но си набавяйте достатъчно от полезните есенциални мазнини, които се съдържат в мазните риби, пресните ядки и семената.

В случай че жлъчните ви камъни не са от калцирания вид, лекарите диетолози и хомеопатите биха ви препоръчали смес за пречистване на жлъчката. Това означава да пиете големи количества зехтин, комбини­ран с лимонов сок – процедура, от която има голяма вероятност да ви се догади. Тази смес омекотява и отстранява мастните натрупвания в жлъч­ката. В никакъв случай обаче не прилагайте този метод без наблюдение от специалист.

Оценете статията

Comments

1 коментар

  1. Първото и най-важното при установана каменно-жлъчна болест е да се спазва диета! Вероятно помага и добавянето на лецитин в зърнената закуска, но аз съм привърженик на натуралните продукти. Постигнах стопяване на три камъка от 3,8 см; 1,2 см и 0,8 см. В продължение на три месеца спрях всякакво месо. Всеки ден консумирах салата от червено цвекло с моркови и ябълки, подправени с малко сол, прясно изцеден лимонов сок и зехтин. Пиех повече от литър чай от кантарион и всякакви други билки отново с лимон и мед. След три месеца ехографа не повярва, че съм имала камъни. Но тъй като все още имаше жлъчна кал, продължих със зехтин и лимон. Не е толкова неприятно. Важоното е да не се приготвя голямо количество наведнъж, защото при разклащане /преди употреба/ след малко повече от десетина дни зехтинът започва да се слоява и отлага по стените на шишето. Най- добре е да се изцеди средно голям лимон. Количеството се измерва и се добавя същото количество зехтин. По-удобно е да е в малко шише, защото преди употреба трябва да се разклаща, защото зехтинът изплува отгоре. Трябва да се държи в хладилник. Това количество смес /сока от един лимон и още толкова зехтин/ стига за около седмица и така се избягва слояването и застояването на сместа. Прилага се 40 дни. Чувала съм, че здрави хора го правят профилактично през късната есен, за да са чисти жлъчката и черния дроб през зимата. Препоръчително е да не се пие вода по време на хранене, защото разрежда стомашния сок, който от своя страна не може да преработи /смели/ храната и тя навлиза в чревния тракт необработена, което води до гнилостни процеси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here