Наистина ли холестеролът вреди на сърцето?

0
597

Всекидневно сме бомбардирани с толкова много объркващи твърдения за сърдечно-съдовите болести, че трудно можем да разберем кое е вярно и кое не е. Сякаш всяка следваща сутрин ни известяват с ново изследване, което директно противоречи на вчерашното. Постоянно ставаме свидетели на безумни заключения от типа: рибеното масло Омега 3 е добро за вас; рибеното масло Омега 3 не е добро за вас; алкохолът предпазва от сърдечно-съдови болести; алкохолът не предпазва от сърдечно-съдови болести; кафето е добро за вас; кафето е лошо за вас… и още куп подобни. Стигнали сме дотам, че вече не знаем какво и как да ядем и пием, за да се чувства тялото ни здраво, или поне не на прага на някоя смъртоносна болест.

Повече информация по въпроса ни дава д-р Малкълм Кендрик в своята книга „Голямата измама с холестерола” (ИК „Изток-Запад”). Авторът разглежда темата за холестерола и разяснява някои понятия и подробностите около тях. Той подлага на силни съмнения общоприетите норми, свързани с начина, по който възприемаме понятието холестерол. Хипотезата за взаимовръзката между начина на хранене и сърдечно-съдовите заболявания (известна на повечето от нас като „Холестеролната хипотеза“) гласи: ако консумирате твърде много храни, съдържащи холестерол и/или наситени мазнини, нивото на холестерол в кръвта ви ще се повиши. Излишният холестерол ще се отложи по стените на артериите, което ще ги стесни и втвърди. С времето това ще блокира кръвоснабдяването на сърцетона другите органи), предизвиквайки инфаркт или мозъчен инсулт.

Д-р Кендрик се противопоставя напълно на тази теория като я обявява за абсолютно невярна. Ако повечето лекари основават своите твърдения за холестерола на бръснача на Окам (най разпространеното наименование на принципа за простотата в науката), авторът наГолямата измама с холестерола” обяснява този феномен с чисто и просто сребролюбие от страна на фармацевтичните компании, лекарите и голям процент от съвременните учени. И въпреки че според Кендрик холестеролната хипотеза е напълно грешна, огромна част от учените, лекарите и масовата аудитория от години ни/се заблуждават като се придържат към нея. Авторът смята, че истинската цел на всички тези манипулации е огромната печалба за определени хора по света.

След като всеки повярва, че високият холестерол е единствената и най-важна причина за сърдечно-съдовите болести, започва златната треска за откриване на лекарства, които могат да понижават нивата на холестерола. Това според учения е изключително успешна и особено подвеждаща кампания, водена от големите фармацевтични компании.

Те биват, разбира се, безусловно подкрепени от лекари и учени из целия свят. В същото време новинарските емисии бълват убедително и сериозно за откритието на най-новата възможна причина за инфарктите – опасност, за която обществеността задължително трябва да бъде предупредена.

Д-р Кендрик привежда в подкрепа на своята теза резултати от изследвания, проведени през 60-те и 70-те години на ХХ век. Тогава били открити различни съединения, които понижават нивата на холестерола. Когато обаче били проведени клинични изпитания, се установило, че по-голям процент от хора са починали, вследствие приемането на лекарството, в сравнение с тези, приемали плацебо. В някои случаи понижаващите холестерола агенти почти удвоявали цялостната смъртност. През 1970 г. едно изследване на Световната здравна организация върху клофибрат (вид лекарство) измерва нивото на холестерол в кръвта на 30 000 здрави мъже на средна възраст в Единбург, Прага и Будапеща. За изпитанието са избрани онези 10 000 мъже, у които са били измерени най-високите нива на холестерол в кръвта: половината, за да приемат клофибрат, а другата половина – плацебо. Пет години по-късно резултатите показват, че има общо 128 смъртни случая в групата с клофибрат и 87 – в групата с плацебо. В групата с клофибрат има и повече фатални случаи на инфаркт.

Тогава, обаче е обявено, че този проблем няма нищо общо със способността на клофибрат да намалява холестерола. Лекарството очевидно има някакви други ефекти, предизвикващи сърдечно заболяване, които така и не са изяснени на обществеността. Тъй като всеки обаче „знае“, че високото ниво на холестерола предизвиква сърдечно-съдови болести, никой не дръзва и да предположи, че тези резултати може да противоречат на холестеролната хипотеза. Тази информация е пренебрегната с лека ръка, но за огромно съжаление това са абсолютни факти, които променят изцяло общоприетото схващане за холестерола. Не бива да забравяме и още един факт – именно в този период се откриват нови лекарства, които понижават нивото на холестерола, но увеличават смъртността или имат по-скоро безполезно действие, отколкото реален ефект.

Повече относно други примери, които д-р Кендрик привежда и как ученият успява да защити своята теза, разобличаваща безпощадно конспирация за милиарди, можете да научите тук.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here