Тайните на древния арменски лечител Амирдовлат Амасиаци

0
1349

Навремето Хипократ е казал: „Нека храната ви да бъде лек, а лекарството – храната!” Днес повече отвсякога имаме нужда от подобен съвет, а книгата „Ненужно за невежи” е идеалният начин да следваме препоръките на древността. Неин автор е арменският и универсален лекар Амирдовлат Амасиаци, живял през XV век.

 

Амасиаци бил енциклопедичен средновековен учен със световна известност на медик. Образова се в Константинопол при най-опитните за времето си лекари, които му присъждат званието „бъжишкапет” – научната степен, равна на магистър по медицина. Великият султан Мехмед ІІ го назначава в двореца си като главен хирург окулист. Но дворцовите интриги срещу него като християнин правят живота му непоносим и той напуска, за да поеме тежката съдба на пътуващ лечител. Това му дава възможност да опознае и изучи различните видове билки, растящи из Мала Азия, Иран и Балканите. Освен това Амасиаци говорел свободно шест езика – арменски, гръцки, латински, арабски, персийски и турски. Благодарение на това той успява да събере неимоверно количество сведения за различни растения, за местните лекарствени средства, успява да усвои и да опише техните свойства и здравословни въздействия.

 

Славата на Амасиаци като човек на медицината, знаещ и можещ да изцелява стотици заболявания, се разнася из цялата Османска империя. А когато в Константинопол избухва епидемия от чума и Великият султан Мехмед ІІ временно се преселва във Видин, той праща хабер до „лекаря на лекарите” Амасиаци и отново го кани да бъде на негово разположение. Тук, в България, по-точно в Пловдив, Амасиаци започва да пише своя шедьовър, фундаменталния си научен труд „Ненужно за невежи”. След четири години къртовски труд, книгата най-сетне е завършена, a едва наскоро беше за пръв път издадена и на български (от ИК “Изток-Запад”). Тя е безценен енциклопедичен наръчник, обобщаващ опита и традициите на арменската народна медицина. В нея са описани около 1000 билки, 250 натурални препарата и повече от 50 минерала. „Ненужно за невежи” е предназначена за тези, които са осъзнали значението на храната и здравето, грижейки се за правилното хранене, за доброто самочувствие. Тя запознава с лечебните свойства на познатите хранителни продукти и подсказва начини за здравословно хранене, а най-ценното около нея е, че няма срок на годност!

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.