Пиенето на по-малко подсладени напитки е ключ към отслабването

0
645

Поне така казват изследователите, които са установили, че отказването от калориите в подсладените напитки – дори само от една чаша на ден – води до загуба на 1, 5 кг. за 18 месеца.

“Загубата на тегло от течни калории е по-голяма, отколкото загубата им от приема на твърда храна, ” казва д-р Лю Чен, асистент-професор по епидемиология в Училището по обществено здраве и здравеопазване в Ню Орлеанс.

Една от причините за това е, че тялото е в състояние самостоятелно да регулира приема на твърда храна. Например, ако ядете прекалено много твърда храна на обяд, ще сте склонни да ядате по-малко на вечеря. Но това самостоятелно регулиране не се отнася за течностите, които пиете, казват експертите.

“Ако намалите приема на напитки, особено такива, които съдържат захар, това би било прост и лесен начин за поддържане на теглото ви. Можете да избегнете допълнителното наддаване на тегло, или пък ако сте на диета да постигнете лесно целите си, ” добавя Чен.

Проучването “подкрепя това, което много диетолози допускат – течните калории не задоволяват глада, ” казва Кони Дикман, директор на Вашингтонския университет. “В допълнение, установяването, че подсладените напитки могат да окажат по-голямо въздействие върху теглото, отколкото други течности, е важно послание към американците, които продължават да се опитват да намалят техните калории.”

А ако сте жадни? “Пийте вода, ” казва Чен.

По време на изследването, учените са проучили хранителните режими на 810 човека на възраст от 25 до 79 години. Участниците в проучването, което продължило 18 месеца, са били разделени на случаен принцип на три групи:

1) съвети за понижаване на кръвното налягане;

2) намеса в начина на живот (включително и съвети за диета и упражнения за понижаване на кръвното налягане) и

3) намеса в начина на живот и специална диета, богата на плодове и зеленчуци.

В това проучване, изследователите обръщат специално внимание на теглото на участниците и на напитките, които те приемат. Теглото на участниците се измерва на 6-я и 18-я месец и техния хранителен режим е бил следен чрез внезапни телефонни интервюта.

Напитките са разделени в седем категории:

подсладени със захар напитки (включително безалкохолни напитки, плодови напитки, плодови пуншове или висококалорийни напитки, подсладени със захар);

диетични напитки, като например диетична сода и други, които са с изкуствени подсладители

– мляко (включително пълномаслено мляко, 2%, 1% и обезмаслено);

– 100% плодови и зеленчукови сокове (фрешове);

– кафе и чай със захар;

– кафе и чай без захар;

– алкохолни напитки.

Учените откриват, че подсладените със захар напитки представляват 37% от всички течни калории, които хората в проучването консумират. Сред напитките, тези, които са подсладени със захар са единствения тип напитки, които се свързват с промяна на теглото.

Пиенето на по-малко подсладени напитки е по-важно, отколкото да се яде по-малко за намаляване на теглото. Всъщност, пиенето дори на една чаша по-малко безалкохолни напитки, води до загуба на 0.5 кг за 6 месеца и още 1 кг през следващите 18 месеца.

Ако една малка промяна в режима на хранене може да доведе до загуба на половин килограм за шест месеца, с добавянето на други малки промени или засилване на активността дори 15 минути на ден, може да се постигне много. Постепенните промени помагат за постигане на по-здравословно тегло.

Консумирането на течни калории се е повишило с увеличаване на епидемията от затлъстяване. В по-ранни изследвания, учени установяват, че 75% от възрастните в САЩ биха могли да бъдат с наднормено тегло или със затлъстяване през 2015 г. и това се свързва с пиенето на подсладени напитки.

източник gotvach.bg

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.