Полезни съвети за нисък холестерол

0
1010

Поддържането на ниски серумни нива на холестерола е особено важно за здравето – най-вече на сърцето и кръвоносните съдове, защото високите количества от т.нар. лош LDL холестерол са главна причина за атеросклеротични промени в съдовете.

Около 25% от холестерола организмът ни набавя от храната, а останалата синтезира сам.

– Яжте повече храни, спомагащи за увеличаване нивото на добрия (HDL) холестерол, като мазнини от риба, чесън, плодове и зеленчуци, фибри (влакна), пълнозърнести храни.

– Увеличете консумацията на рибни мазнини (скумрия, сьомга, сардина, херинга и риба тон), защото те съдържат омега 3 мастни киселини, които пък предотвратяват наслагването на плаки по артериите и предпазват кръвта от съсирване.

– Пийте по 2-3 литра вода дневно, защото водата спомага за увеличението на фибрите в храната. Влакната стимулират производството на добрия холестерол, а освен това тялото по-бързо усвоява мазнините.

– Не яжте наситени мастни киселини (животински мазнини), защото те ускоряват процеса на производство на лош холестерол. Не е задължително да ги изключите напълно от менюто си, но ограничете тяхното количество и винаги ги консумирайте с фибри и вода, за предпочитане (например сирене с пълнозърнест хляб и чаша вода).

– Включете чесъна в диетата си, защото предпазва кръвоносните съдове от лошия (LDL) холестерол.

– Уверете се, че храната, която поглъщате е богата на антиоксиданти и нутриенти – включващи витамин С, бета каротин (витамин А), витамин Е и селен. Те се съдържат в най-голямо количество в сушените сливи и някои други сушени плодове, както и в пресните плодове и зеленчуци. Те предотвратяват утаяването на лошия холестерол в кръвоносните съдове.

– Увеличете приема на ненаситени мазнини, защото диета, богата на тези съставки предпазва от сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, и е предпоставка за дълъг живот.

– Намалете употребата на храни, които намаляват нивото на добрия холестерол. На първо място това са маргарините и мазнините за готвене (изключение прави само зехтинът). Част от растителните мазнини, например слънчогледовото олио, в което преобладават полиненаситените мазнини при нагорещяване произвежда мастни киселини.

– Ако сте с наднормено тегло, ако изгубите няколко излишни колиграма ще помогнете за производството на добър холестерол.

– Пийте по чаша, две вино или бира дневно, защото те са богати на антиоксиданти и подпомагат произвеждането на добър холестерол, а за кръвоносните съдове – да не се утаява лош холестерол.

източник gotvach.bg

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.