„Яж, тренирай и обичай“ – интервю с Галина Толкингтън ( част 2)

0
1731

Тя е сертифициран личен треньор на Американската национална спортна и кондиционна асоциация, консултант по здравословно хранене и автор на колекцията с рецепти ‘’Изкуството на истинската храна’’.  Също така пише за български и американски издания и е един от избраните съставители на Women’s Health Big Book of Exercises и автор на наръчника за  възстановяване след раждане Fit Mommy Secrets. Галя разделя времето си между два континента и ръководи тренировъчните и хранителни програми на хора с различни нужди – от отслабване и загуба на мазнини, до анти ейдж и превенция на различни заболявания.

1. Какви са новите тенденции в поддържането на добра форма чрез спорт? Попадала съм на информация, че бързото ходене е по-добро от тичането, защото е по-щадящо към коленните стави. Вярно ли е това? Какъв вид кардио тренировка би препоръчала на човек, който има проблем с коленните стави?

Тенденциите са да се работи със специалисти, които разбират не само от спорт, но и от здраве. Статистиката показва, че 85% от хората, които започват да спортуват, вече имат някаква болка или травма. Това прави всяко занимание със спорт потенциално неблагоприятно, освен ако не се спазват конкретни принципи и правила. Затова има все повече кинезитерапевти и рехабилитатори в нашата професия, затова съвременното ни образование има голям акцент върху т.нар корективно или ресторативно трениране, за да може не само да се движим, но и движението да лекува.

Права си, че бързото ходене е по-щадящо за ставите, защото позволява да се придвижваме активно напред, използвайки силата на мускулите на таза, докато тичането по-скоро прилича на падане напред. Самото тичане не е проблем. Проблемът е, че повечето хора нямат нужния междумускулен баланс и правилна стойка за да тичат с минимален стрес за ставите. Човек с болки в коленете първо трябва да мине оценка при кинезитерапевт, за да се открие източника на болката, да се изготви програма за корективни упражнения и след няколко месеца да се мисли за кардио натоварване. Такъв човек би могъл да плува или да прави упражнения във вода, да ходи обут с правилните обувки, за да минимизира натоварването докато се възстанови тялото.

Също, погрешно е да се мисли, че трябва да се изпълняват кардио упражнения за да сме здрави. Ако редовно упражнявате цялото тяло, това е напълно достатъчно. Има данни, че много интензивните кардио тренировки са потенциално опасни, защото променят начина по който кръвта тече в артериите и може да доведат до нараняване на ендотелиума и съответно до отлагане на калций и холестерол, за да се заздрави мястото.

Знаем много малко за финните механизми на тялото и не бива да предполагаме, че по-усилено трениране непременно е по-добре. Нужно е да се прави разлика между спортуване за спортни резултати и спортуване за здраве. Ходене с интензитет който да повиши пулса от 55 до 70% от максималния е напълно достатъчно да поддържаме здравето си – между другото има значение и колко ходим – повечето специалисти препоръчват поне 10 000 крачки дневно – това е около час и половина ходене. Работещият в офис човек прави толкова крачки за 1 седмица. После отива и тренира тежко – цял ден е седял на стол, после седи седнал на колелото във фитнес и после седнал вдига тежести. Безумно е, че очакваме да сме здрави при такъв подход.

2. Ако някой, който не се е занимавал със спорт до този момент иска да влезе във форма, да отслабне и да стегне мускулите си, каква би трябвало да бъде честотата на тренировките във фитнеса? По какво можем да определим, че е настъпил момента да увеличим или намалим честотата на тренировките?

Повечето хора трябва да започнат с 2 пъти седмично и след месец или два може да преминат на 3 пъти седмично, като натоварват цялото тяло на всяка тренировка. Тренировките трябва да са кратки – 45 минути натоварване със свободни тежести е напълно достатъчно. Няма нужда да се тренира по-често, тъй като мускулите имат нужда от време за възстановяване, а честото трениране повишава апетита и прави отслабването трудно.

Когато спортувате много е трудно да спазвате диета за намаляне на мазнините. Загубата на мазнини идва основно от режима на хранене, тренировките имат за цел да стегнат тялото и да запазят метаболизма висок. Много жени не разбират това и се ядосват, че не отслабват от фитнес, а реално прекаляват и с тренировките и с храненето. Понеже повечето треньори са мъже, а за тях контрола на апетита  не е толкова голям проблем, дамите редовно се чувстват неразбрани и неудовлетворени от резултатите.

3. Какви са най-честите грешки, които хората правят, когато спортуват у дома или във фитнеса без да са се консултирали с инструктор или да са прочели малко повече информация по темата предварително?

Според мен повечето хора тренират твърде леко. Има жени, които считат че 1 кг гиричка е тежест, а чантите с лаптопа им тежат 10 кг.

Друга грешка е да се тренират само мускулите които се виждат в огледалото или които си мислим, че трябва да се стегнат. Примерно мъжете често тренират основно гръдните си мускули и бицепсите, а жените дупето, корема и трицепсите. Такова ‘’накъсване’’ на движенията е нелогично за тялото, което е предвидено за големи движения, с много мускулни групи едновременно, като се координират много стави едновременно. Човекът е предвиден да ходи, да спринтира, да се катери, не да сгъва и разгъва лактите си 50 пъти на ден и да прави 100 коремни преси.

Друга грешка е да разчитаме на кардио уредите да решат проблема с обездвижването и излишните мазнини – тялото трябва да се движи с основните за него движения: всеки трябва да може да прави лицеви опори, да кляка, да се катери, да скача, да ходи правилно. Не говорим да ставаме атлети, а да умеем нещата, които нашия билогичен вид трябва да умее.

4. Едно от нещата, които пречат на някои хора да бъдат постоянни в спазването на определен режим на хранене и спорт е спадането на първоначалния ентусиазъм и мотивация. Какво би ги посъветвала?

Според мен мотивацията пада от липса резултати.  Всеки се нахъсва в началото, защото очаква феноменални трансформации. Ако очакваш, че след месец хранителен режим ще си свалил 5 кг и ще имаш 3 реда плочки на корема и това не ти се случи, лесно ще се демотивираш. Моят съвет е да се поставят реалистични и конкретни цели: повечето хора могат спокойно да отслабнат между 1 и 4 кг месечно в зависимост от това колко излишни мазнини имат.

Друг добър трик е всеки месец да се правят снимки, които да се ползват за сравнение, за да може да се види истински прогрес, а не да се разчита на кантара.

Много успешни хора си поставят цели отвъд теглото и мазнините: например да могат да направят повече лицеви опори или пък да спят по-добре или да са по-продуктивни на работното място – постижения, които не са директно свързани с теглото.

Социалната подкрепа също е много важна –  да имаш тренировъчн партньор или да тренираш в група например. Никой не бива да тренира съвсем сам – дори групата да е в Интернет форум от огромно значение за мотивацията е да си част от цяло общество което се вълнува от здравословно хранене и трениране.

5. Ти пишеш книги с рецепти за здравословно хранене. Имаш ли любима рецепта от тях заради уникалния вкус на ястието или защото я свързваш с някакъв специален момент за теб?

Цялата поредица Изкуството на истинската храна е свързана със специани моменти и голям купон. С Диана се забавляваме много, особено когато няколко приятели са ‘’на терен’’ и чакат да хапнат фотомоделите, хаха. Най-любимата ми рецепта от всички дотук е ябълковият омлет от том 1 – тази рецепта даде началото на всичко което правим и е уникална комбинация от белтъчини и вълшебни празнични аромати!

6. Наближава Свети Валентин. Каква идея би дала за рецепта на „любовно” ястие или десерт? Ти самата празнуваш ли този празник и планирала ли си някаква изненада за мъжа до себе си?

Най-хубавият и лесен десерт е шоколадовият мус с авокадо от том 2, като за отскок ще му прибавим и малко люти нотки. Вземете 2 авокадо, леко омекнали. На бавен огън, стоплете 8 с.л. вода, сложете 8 с.л. кафява захар. Добавете няколко капки натурален екстракт от ванилия. С непрекъснато бъркане добавете 8 с.л. какао на прах и ще получите гладък шоколадов сос. В пасатор, разбъркайте авокадото и получения сос и имате чудесен мус за двама. Може да украсите с прясно бита сметана и да поръсите с чили.

Ние празнуваме с голямо удоволствие и дори вече съм избрала бутилката вино. Ще си бъдем у дома за празника и ще си приготвим бавно печен телешки джолан с доматен сос – много нежна и вкусна рецепта – готви се цял ден на бавен огън. Моят съпруг прави неземен чийзкейк и ще оставя на него честта да приготви десерт.

7. Тъй като пълноценната почивка и насищането на ежедневието с хубави емоции са част от здравословния начин на живот, би ли споделила как обичаш да се забавляваш и да релаксираш в свободното си време?

Толкова си права: балансът е много важен. За мен природата е неизчерпаем източник на енергия и свежест, хармония и мир. Поне веднъж седмично сме на поход в планината, където разтоварвам истински. Обичам да изследвам нови маршрути, например тук пустинята е много интересна и предлага различен тип терен от този, на който се наслаждаваме в България.

Практикувам стречинг и дихателни упражнения, които според мен са в основата на регенерацията на тялото и с огромно удоволствие ходя на масаж и релаксиращи процедури.

Разбира се, забавлявам се и с латино танци, срещи с приятели и приключения с храна – приятно е да изследваш нови кухни, вкусове, пазари, ресторанти. Тук има всякакви култури и кухните им са много интригуващи! Обичам и да чета, ах как обичам да чета, на нощното ми шкафче винаги има 5-6 книги, които чета едновременно, не мога да чета само една.

8. Какво те зарежда с енергия? Има ли някоя мисъл, книга, филм или реална личност, които те вдъхновяват и изпълват с добро настроение и заради това обичаш да ги „държиш на фокус”?

Имам много силна вяра, мисля че това ме зарежда най-много.  Обръщам се към Библията за сила, ежедневно.

Любим филм: ‘’Амели’’, заради начинът по който героинята преживява всеки един момент, сякаш е за първи и последен път.  Чудото на живота се усеща много силно в този филм.

Много ми харесват и филми, където готвенето е централен мотив и специален начин за себеизразяване, като ‘’Гореща вода за шоколад’’ например.

Любим цитат напоследък е свързан много тясно с работата ми и не може да ми излезе от ума: ‘’Първо се движи добре, после се движи често.’’

9.  Планирала ли си вече следващото ти идване в България и какви проекти искаш да осъществиш, когато дойдеш?

Живот и здраве късната пролет с Диана Шингарова ще ви покажем том 5 и 6 от Изкуството на истинската храна, ще направим и няколко Арт ваканции, където да си починем, да творим, да спортуваме и да готвим – много е хубаво да събереш група от хора с близки интереси и да се насладиш на природата с целия и благодат, да се движиш на чист въздух, да готвиш местна храна и да спиш дълбоко всяка нощ.

10. Какво би пожелала на себе си и на хората, които ще прочетат твоето интервю?

Най- вече здраве и смелост да следват мечтите си и да се доверяват на сърцето сиИска ми се повече хора да обръщат внимание на телата си защото ги обичат, не защото не ги харесват.  Желая го и на теб и на тях! Благодаря ти, Мария!

 

ПЪРВА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ  <<< ТУК >>>

 

Още публикации и съвети от Галя може да намерите на следните сайтове: www.artofrealfood.com,

www.eatloveandtrain.com, както и в рубриката й в сайта на Ladyzone:

http://www.ladyzone.bg/search?face_id=908444873.

Ако искате да закупите книги с нейните рецепти от поредицата „Изкуството на истинската храна”, може да ги откриете на сайта на Био магазин „Зелен свят”: http://www.bio-magazin.eu/48-knigi-i-spisania

Оценете статията

Comments

СПОДЕЛИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.