Шаолински методи за крепко здраве

0
1216

Имаш ли смелостта да свършиш нещо, то вече е свършено.

Конфуций

Когато чуем някой да говори за Шаолин, обикновено правим асоциации с известния манастир от едноименното селце в сърцето на Китай, недалеч от окръг Джънджоу, административен център на централната провинция Хънан. Манастирът Шаолин е построен през 495 г., по време на управлението на император Сяо `уън (464-549). Под неговото управление (най-стабилното и плодотворното в периода на Южните династии) били основани няколко хиляди будистки манастира. Сяо `уън бил любител на философията и поезията, голям меценат на поети и художници, а наред с многобройните будистки храмове учредявал и редица университети. Именно той отменил животинските жертвоприношения и екзекуциите. В това време на разцвет на културата в Китай, няколко десетилетия след основаването на манастира Шаолин в едноименното селце, се установил индийският монах на име Бодхидхарма. В Китай той е по-известен като Дамо – 28-мият патриарх в индийската линия и първият китайски патриарх на чан (дзен).

Според традицията, след като бил провъзгласен за новия патриарх в Индия, той отишъл в съседен Южен Китай и след кратък и неуспешен опит да разпространи учението там започнал да пътува из Северен Китай. В крайна сметка се установил в Шаолин, където неуморно упражнявал цели девет години дзуочан (дзадзън) – медитация в седяща поза. Откакто Бодхидхарма се установява в будисткия манастир в селцето, около храма и неговите обитатели постоянно се създават нови и нови митове и легенди. Един от най-разпространените и днес митове сред западните общества е, че учението Шаолин се свежда само до бойните изкуства (в частност кунг фу – редно е да отбележим, че правилният термин е кунфу). За да стане майстор, всеки ученик от манастира рано или късно преодолява тази представа. Той се научава да се вслушва в тялото си, да го уважава и да използва пълните му възможности. Осъзнава също, че мисленето е това, което дава на тялото енергия – именно то обаче му я и отнема. Всеки ученик в манастира Шаолин разбира в някакъв период от обучението си още и че може да контролира с мисъл себе си и обкръжението си, както и че единствено то го прави непобедим.

Как да постигнем това по сравнително лесен и бърз начин ни учи Бернхард Мьощъл в своята книга „Шаолин” (ИК „Изток-Запад”). Той ни обяснява как човек може в крайна сметка да избегне битката, но въпреки това да победи с помощта на 13 житейски принципа. Те ще помогнат на всеки да се справя по-добре с напрежението и умората, със стреса, изискванията и задълженията на работното място, а и в личния живот. Принципите на Шаолин ще изпълнят живота ни с енергия и сила. С помощта на тези простички правила можем да постигнем яснота по отношение на себе си, на способностите си и начина си на мислене, стига самите ние да сме готови за това.

Повече по темата можете да видите тук.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.