Съвети при готвенето на зеле

0
857

Зелето е зеленчук, който притежава отлични вкусови качества и силна лечебна способност. Изключително е богато на аминокиселини, минерални соли, витамини. Витамините в зелето се запазват най-добре, ако то се обработва на пара в съд, който е затворен.

Не бива да се смята, че зелето е твърдо смилаем зеленчук. Здравият организъм смила сурово зеле за 3-4 часа, а киселото зеле само за 2 часа.

Когато започнете да приготвяте зелето първото нещо, което трябва да направите е да отстраните външните листа. Изрежете кочанът и нарежете зелето на четвъртини. Не изхвърляйте кочанът, тъй като в него има много витамин С. Добавете го в салата, като го нарежете на тънки сламки или пък го нарежете на кубчета и го сложете супа.

Нарязвайте зелето на не много ситни парченца. Намачкайте го, осолете го и чак тогава го сложете в тенджерата. Внимавайте много с количеството сол, което слагате, защото зелето лесно се пресолява. Това се дължи на лъжливия обем, което то има в началото на готвенето. Затова в началото сложете по-малко сол, а в процеса на готвенето, овкусете допълнително, ако се налага.

При готвенето на зеле обикновено се отделя много вода и фактически няма как да я изпарите, ако искате. Затова най-добре ще се преборите с излишната вода като запечете зелето във фурната. Това е и причината да не се слага вода в зеле, а само олио.

Ако миризмата на зелето е твърде силна, поставете хавлиена кърпа, напоена с оцет под капака на тенджерата. Така от друга страна ще избегнете и конденза, който се получава.

Взависимост от това какви е рецептата, която ще приготвяте можете да нарежете зелето на листа, ивички, сламки или кубчета. Можете да използвате зеле за гарнитура, за вкусна салата с моркови, постно зеле на фурна или зеле с месо – пилешко или свинско.Пресният зелев сок има слабително действие върху организма.
Освен фактът, че зелето е много полезно, то се комбинира с почти всички видове храна, а също така е много диетично.

източник gotvach.bg

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.