Тиквата и нейните лечебни свойства

0
1290

  Тиквата е дошла при нас от древността, отглеждана е вече повече от 3000 години. Древните гърци са използвали изчистена тиква, като съд за пиене. През вековете, когато хората са се лекували с каквото имат под ръка, тикватаневеднъж им е била в помощ.

С нейна помощ са понижавали температурата на тежкоболните, лекували са запек, нервни разстройства и сърдечни болки. Заради лечебните й свойства са отглеждали тиквата навсякъде. Тя може дълго време да се съхранява и не изисква прекалени грижи.

Тиквата е много целебен зеленчук, тя е богата на всички витамини от групите С, В, Е, РР, и даже редките витамини Т, които спомагат за ускоряването на обмяната на веществата в организма, и витамин К – необходим за кръвосъсирването.

Освен витамините тиквата съдържа и макро и микро-елементи, необходими за нормалното функционироне на човешкия оргавизъм. Честото приемане на тиква внася в тялото ни всички елементи, които са ни необходими, за да сме здрави, а и тя е нискокалорична и може да се използва при всички диети.

Тиквената диета е една от най-популярните защото помага да се отървем от излишните кирограми без да увредим организма си. Тя е много лесно усвоима и това я прави подходяща и за по-възрастни хора, тъй като тогава организмът е отслабен и има проблеми с храносмилането.

Тиквата е много полезна и за хора, страдащи от различни стомашно-чревни заболявания. Тя може да помогне да се отървете от язва на стомаха, дванадесетопръстника или гастрит.

Тиквата извежда от организма солта и водата, без да раздразва бъбреците. Това нейно свойство е подходящо за профилактика на пикочни заболявания, като пиелонефрит.

Полезна е не само вътрешността на тиквата, но и нейните семки, от които се рафинира масло. То не отстъпва по полезни свойства на никое хранително масло. Използва се и за приготвяне на лекарства, които слагат в ред работата на нервната система и намаляват холестерола в кръвта.

Тиквените семки избавят от паразити. Ако някой страда от глисти, просто трябва една седмица да му давате изчистени тиквени семки, но със зелената ципа – тя не се маха.

Семките помагат да се избавим и от кожни заболявания, като пърхут, себорея. Те съдържат цинк, който е полезен за кожата. Лицето се изчиства от неприятните пъпки, ако често консумирате сурови тиквени семки.

Освен че е много полезна, тиквата е и много вкусна. Тя може да се пече, пържи, маринова, вари. За подсилване на лечебните й свойства трябва да се приема в комбинация с мляко.

източник gotvach.bg

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.