За жегата и спорта

0
756

Най-накрая истинското лято дойде и го усещаме все по-усезаемо по високите температури, лепкавата кожа и неутолимата жажда. Означава ли това обаче, че ще спрем да се движим и да спортуваме? Надявам се, че твоят отговор е „НЕ“ и ако е така, ето още няколко идеи за безопасен и ефективен спорт в летните жеги.

*Тренирайте сутрин рано или след залез слънце. Избягвайте горещите часове от деня, освен ако не сте в някоя гора, приютени в сянката на вековни дървета.

* По време на спорт пийте вода. Не е задължително да е много, просто пийвате по глътка, две, но често. Не е желателно водата да е ледена, защото по този начин рязко се променя температурата на тялото, в сравнение с тази на въздуха и това би могло да доведе до редица проблеми.

*Избягвайте подсладените и газирани напитки. Те допълнително натоварват организма, който и без това е стресиран от екстремните горещини. Към водата добавете лимон и малко свежа мента или кориандър, които са охлаждащи подправки и ще получите една супер разхладителна напитка.

*Ако все пак тренирате продължително, т.е. повече от 90 минути, чрез потенето освен много вода ще изгубите и сол и минерали. Поради този факт в дните, в които ще тренирате или предния ден можете да си позволите по-солени храни. Наблегнете и на здравословното хранене, за да си набавите необходимите минерали на организма.

*Не се навличайте. Схващането, че колкото си по-навлечен и колкото повече се потиш, ще изгаряш повече мазнини и ще отслабнеш по-бързо е абсолютно невярно. Само ще изгубите повече вода, а нищо чудно и да прегреете. Използвайте минимално количество дрехи и оставете тялото ви само да се охлажда чрез потенето.

*Тренирайте интензивно и кратко, вместо бавно и продължително. Оставете дългите бягания за есенно-зимния сезон, сега е моментът да наблегнете на кратки тренировки с висока интензивност. Вместо 1 час бягане направете една 30 минутна тренировка в парка с тежестта на тялото. Например кофички, клек, лицеви опори, напади, подскоци и др.

*Преди тренировката не прекалявайте с храненето. Най-добре е ако тренирате на празен стомах. Отново причината е да не претоварвате организма. Ако все пак тренирате след залез слънце, хапнете нещо леко и свежо преди това.

*След тренировката си вземете охлаждащ душ и ако имате възможност и желание оставете водата да изсъхне върху тялото ви, не я попивайте с хавлия. По този начин ще помогнете на вашето тяло по-бързо да се възстанови, а и усещането за хладинка ще ви държи по-дълго.

И отново да напомня, че е важно да пиете вода. Дори и да не спортувате, жегата е достатъчно голяма, и така или иначе се потим повече от обикновено, с което неминуемо се увелича нуждата на тялото от вода. Пийте бистра вода и се наслаждавайте на лятната жега.

Ваня Висарионова – FitBabyHotMama

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.