Закуската задължителна, но защо?

1
1083

  Стартирането на деня с голо кафе с мляко и надежда да се издържи на него поне до 14:00 ч., когато се мушва пакетче солетки и се потриват ръце в очакване на вечерното угощение. Това не само изтощава тялото, но е предпоставка за дебелеене. В съзнанието си човекът е гладувал цял ден и не може да си обясни от къде идват излишните килограми.

Нека да разгледаме етимологията на думата закуска. На английски тя идва от break the fast,  разчупване на постта, в буквален превод. През нощта тялото ни е постило, не е имало никаква консумация на храна и метаболизмът ни се е забавил. За да го стартираме наново е необходимо да закусим.

 

Често се изумявам как хората се грижат по-добре за колите си, от колкото за собствените си тела. Както колата се движи с бензин, така тялото има нужда от храна. Искате организмът ви да работи добре, е за това е необходима енергия.

Много жени са на мнение, че пропускането на закуска ще намали приема на калории и следователно ще доведе до отслабване. Но това не е така. Пропускаме да засилим метаболизма, ядем малко на обяд, обикновено салатка или ябълка,а на вечеря, Боже опази. Поглъщаме големи порции храна, чиито калории ако бъдат изчислени ще се равняват на необходимия ни дневен прием. Организмът не може да се справи с обработването на толкова много храна и складира мазнини. А от там идват и бонус килцата, които смущават елегантното ни ежедневие.

За да поддържаме добра физическа форма, закуската е задължително условие. Тя не само ще засили метаболизма ви, но и ще предотврати вечерното преяждане. Много хора се оправдават, че или нямат време или сутрин не изпитват глад. Срещани са и обяснения от рода “Ям ли сутрин, после цял ден ми се яде”.

Не се плашете от храната, тя не е ваш враг. В природата само болните животни не изпитват глад, както и възрастните хора преди да си отидат. Здравият човек се нуждае от здрава храна.

Ако денят ви е наистина форсиран, то подготвяйте закуската си вечер. Сварете си яйца, които хапнете ситринта с малко сирене и филийка пълнозърнест хляб, направете си омлет или просто грабнете плод и го гарнирайте с кофичка кисело мляко.

Здравословно хранене – Яна Недялкова

Comments

1 коментар

  1. Вече се обърках.Един ти казва:До обяд не се яде нищо,само топла вода с лимон!?Друг -закуската била задължителна!Кое е вярно!??

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.