Защо да готвим без мазнина или с малко количество от подходящата за термична обработка

0
1513

 

gotvene-bez-mazninaВече сме достатъчно осъзнати, за да искаме храната ни не само да задоволява желанията на вкусовите ни луковици, но и да ни дава точно това, от което се нуждаят клетките ни, за да изпълняват функциите си както трябва и в крайна сметка – да сме здрави! Понякога е объркващо в кой съвет да се вслушаме заради противоречия сред самите експерти, а и с времето разбираме, че изследванията разкриват картината на здравословното хранене постепенно и тук-там се налагат размествания на парченцата от пъзела. И все пак, това не трябва да ни демотивира да се интересуваме и да актуализираме знанията си. Всичко си струва в името на здравето!

Една от темите, пълна с противоречиви мнения е с коя мазнина е добре да се готви. Но за едно нещо няма съмнение – че готвенето с неправилната мазнина или въобще честото готвене с мазнина е саботиране на доброто функциониране на тялото. При високите температури на пържене и печене, традиционните мазнини, които българите използват за приготвяне на храната – слънчогледово олио и зехтин, претърпяват химични изменения и нанасят щети върху тялото заради освобождаването на съединения наречени алдехиди и превръщането на добрия холестерол в лош чрез процес на окисляване. С натрупване във времето  това постепенно води до развитие на сърдечносъдови заболявания и други болести – като рак на гърдата.

Избягването на растителното олио е важно и по една друга причина – повечето му maznina-2разновидности съдържат голямо количество Омега-6 мазнини, което променя съотношението между Омега-3 и Омега-6 мастните киселини в тялото. Това съотношение има огромна роля за определяне на здравния статус на човека. Прекалено голямото количество Омега-6 мазнини води до възпалителни процеси, а това е първата крачка към редица болести. От друга страна Омега-3 мазнините се борят с възпаленията.

Когато се прибави и фактът, че съществуват и генно-модифицирани култури, от които се произвеждат различни видове растително олио, картината става още по-мрачна. Освен това, използването на хербициди в отглеждането на тези култури, означава, че заедно с окисленото растително олио, в тялото влизат и не малко токсични вещества.

Вариант за готвенето без мазнина или с минимална такава е уреда на Philips – Airfryer. Чрез уникалната си технология лесно можем да изпържим любимата си храна с…въздух. Това се постига, чрез уникално съчетание на прецизно циркулиращ горещ въздух, оптимална температура и специална конструкция на нагревателният елемент. Това означава, че можем да използваме значително по-малко или още по-хубаво никаква мазнина от традиционните фритюрници.

Philips-Airfryer

Според мнозинството учени, органичното кокосово масло е препоръчително пред останалите разновидности, защото се повлиява в много по-малка степен от високите температури и не съдържа добавени химични вещества, не е рафинирано, избелвано или ароматизирано.

Имаме избор – да обърнем внимание на научните изследвания и да съобразим хранителния си режим и начина на приготвяне на храната с тях или да продължим със старите си навици за сметка на здравето. От нас зависи в какво инвестираме и какъв резултат ще получим.

Очаквайте в следващата ни статия нагледен пример и рецепти как да сготвим любимите си ястия с Philips – Airfryer, вкусно, бързо и здравословно като използваме минимално количество мазнина.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here