Защо да готвим без мазнина или с малко количество от подходящата за термична обработка

0
2229

 

gotvene-bez-mazninaВече сме достатъчно осъзнати, за да искаме храната ни не само да задоволява желанията на вкусовите ни луковици, но и да ни дава точно това, от което се нуждаят клетките ни, за да изпълняват функциите си както трябва и в крайна сметка – да сме здрави! Понякога е объркващо в кой съвет да се вслушаме заради противоречия сред самите експерти, а и с времето разбираме, че изследванията разкриват картината на здравословното хранене постепенно и тук-там се налагат размествания на парченцата от пъзела. И все пак, това не трябва да ни демотивира да се интересуваме и да актуализираме знанията си. Всичко си струва в името на здравето!

Една от темите, пълна с противоречиви мнения е с коя мазнина е добре да се готви. Но за едно нещо няма съмнение – че готвенето с неправилната мазнина или въобще честото готвене с мазнина е саботиране на доброто функциониране на тялото. При високите температури на пържене и печене, традиционните мазнини, които българите използват за приготвяне на храната – слънчогледово олио и зехтин, претърпяват химични изменения и нанасят щети върху тялото заради освобождаването на съединения наречени алдехиди и превръщането на добрия холестерол в лош чрез процес на окисляване. С натрупване във времето  това постепенно води до развитие на сърдечносъдови заболявания и други болести – като рак на гърдата.

Избягването на растителното олио е важно и по една друга причина – повечето му maznina-2разновидности съдържат голямо количество Омега-6 мазнини, което променя съотношението между Омега-3 и Омега-6 мастните киселини в тялото. Това съотношение има огромна роля за определяне на здравния статус на човека. Прекалено голямото количество Омега-6 мазнини води до възпалителни процеси, а това е първата крачка към редица болести. От друга страна Омега-3 мазнините се борят с възпаленията.

Когато се прибави и фактът, че съществуват и генно-модифицирани култури, от които се произвеждат различни видове растително олио, картината става още по-мрачна. Освен това, използването на хербициди в отглеждането на тези култури, означава, че заедно с окисленото растително олио, в тялото влизат и не малко токсични вещества.

Вариант за готвенето без мазнина или с минимална такава е уреда на Philips – Airfryer. Чрез уникалната си технология лесно можем да изпържим любимата си храна с…въздух. Това се постига, чрез уникално съчетание на прецизно циркулиращ горещ въздух, оптимална температура и специална конструкция на нагревателният елемент. Това означава, че можем да използваме значително по-малко или още по-хубаво никаква мазнина от традиционните фритюрници.

Philips-Airfryer

Според мнозинството учени, органичното кокосово масло е препоръчително пред останалите разновидности, защото се повлиява в много по-малка степен от високите температури и не съдържа добавени химични вещества, не е рафинирано, избелвано или ароматизирано.

Имаме избор – да обърнем внимание на научните изследвания и да съобразим хранителния си режим и начина на приготвяне на храната с тях или да продължим със старите си навици за сметка на здравето. От нас зависи в какво инвестираме и какъв резултат ще получим.

Очаквайте в следващата ни статия нагледен пример и рецепти как да сготвим любимите си ястия с Philips – Airfryer, вкусно, бързо и здравословно като използваме минимално количество мазнина.

Оценете статията

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.