Защо виждаме неща, които не съществуват?

0
1382

richard_wiseman

Имате телепатична връзка със свой близък приятел? Чували сте, че има пряка връзка между обострянето на артрита и промените в температурата, атмосферното налягане, влажността, и по тази причина обвинявате атмосферните условия за болките в ставите? Вярвате, че сте видели призрак или полтъргайст? Тази сутрин черна котка ви е минала път и се опасявате, че целият ви ден ще е нагоре с краката?

Помислете пак!

В провокативното си изследване „Паранормалното“ (ИК „Изток-Запад“) популярният не само в родната му Великобритания, но и далеч извън нея учен проф. Ричард Уайзман се опитва да подложи на научен анализ тези и редица други въпроси, свързани с паранормални явления. Той разкрива удивителни факти за духове, ясновидци и преживявания извън тялото – предизвикващи страх у мнозина и пораждащи смях у други. Повече от десетилетие Уайзман изследва най-различни феномени, за които се твърди, че са свръхестествени – прекарвал е буден цели нощи в сгради, за които се носят слухове, че са обитавани от духове; подлагал е на тестове екстрасенси, медиуми и хора с други паранормални способности; извършвал е лабораторни експерименти по телепатия и др.
Захващайки се с тези на пръв поглед ненаучни занимания, авторът неслучайно проучва човешкия мозък, поведението и убежденията на хората. В предговора на книгата той пише: „подобни занимания биха си стрували, ако съумея да отместя поглед от съществуването на самите феномени и вместо това се съсредоточа върху дълбините на онази завладяваща психология, която се крие зад човешките вярвания и преживявания.“

picture_1350

Резултатите от всички тези изследвания са недвусмислени: основавайки се изцяло на науката, британският автор успява да покаже, че подобни паранормални явления не съществуват. Ако това твърдение ви се стори пресилено, вижте различните тестове и интересни начини, с които сами можете да се докоснете до невероятното – например как да убедите напълно непознати хора, че знаете всичко за тях, как една гумена ръка може да ви разкрие истината за астралното летене… но и как да не допускате да ви промиват мозъка.
Паранормалното“ повежда към едно приключение, където реалността, колкото и странно да звучи, е по-чудата и далеч по-възхитителна от измислицата.

Ричард Уайзман е единственият британски професор по Обществена психология, който има международна репутация за своята изследователска работа в необичайни области – в това число късмет, хумор, измама, паранормални явления… Неговите изследвания са попадали в над сто и петдесет телевизионни програми по света и са често цитирани от разнообразни медии.

5 (100%) 1 vote

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.