А-19 – първа линия на защита от вируси, бактерии и гъбички

Слюнката има изключителни защитни свойства и не случайно тялото ни отделя между 1-1.5 литра от нея дневно. Антимикробната й активност се дължи на естествено съдържащите се в нея белтъчни структури, една от които е слюнченият имуноглобулин А (sIgA). Имуноглобулин А (IgA) е един от класовете антитела. Той се нарича още секреторен, тъй като се секретира (отделя) от организма ежедневно със слюнката, която  покрива лигавицата на устната кухина и прилежащите й структури. IgA има способността да блокира различни патогени, влизащи в тялото през устата и носа. Еволюционно, този механизъм е от огромно значение, тъй като устата и носа са входна врата за множество вируси /в това число и респираторни/, множество бактерии и различни патогени /като гъбичките Candida albicans например/.

Ето защо, съдържащият се в слюнката имуноглобулин А /IgA/ e определян като „първа линия на защита“ срещу патогенни микроорганизми, вируси и бактерии (особено срещу хемолитични стрептококи и грам отрицателни бактерии).

Количеството на IgA в слюнката е различно при всеки човек. Нивата на имуноглобулин А в слюнката при новородени деца са незначителни, докато при деца на 7 г. възраст достигат най – високата си стойност, която се запазва и в средна възраст. С напредване на възрастта и в зряла възраст, тези нива постепенно намаляват. Ниските нива на IgA в слюнката се приемат като индикатор за повишен риск от тонзилит, фарингит, респираторни инфекции, пародонтални заболявания, кариеси и др.

Подсилването на антивирусната и антигъбичната активност на слюнката, значително ограничава навлизащите в организма патогени.

Когато в устната кухина попадне патоген /като вирус например/, той активира специфични клетки и рецептори в лигавицата, които от своя страна „предоставят“ информацията за агресора на определени клетки на имунната система. Чрез серия от специфични процеси, имунната система „изработва“ по-големи количества от секреторния имуноглобулин А (IgA) и го „излъчва“ обратно чрез лигавицата и слюнката, като отговор на първоначалното дразнене на агресора и с цел да го неутрализира. IgA се „залепват“ за вируса, блокират го и пречат за по-нататъшното му проникване в организма.

Този механизъм на действие е в основата на хранителната добавка А-19, която влияе върху естественото покачване на нивата на IgA в слюнката. Тя подпомага локалната защита в устната кухина чрез естествения имунен механизъм на синтез на имуноглобулин А (IgA) и увеличаването на количеството му в слюнката. Така, в случай на заплаха и попадане на вируси и бактерии или други патогени в устната кухина, лигавицата вече е подготвена и „въоръжена“ с допълнителни количества от IgA, които да блокират патогена локално, още на място в устната кухина, и така да възпрепятстват проникването му в организма.

При прием на А-19 всеки човек „изработва“ привичните за него антитела (IgA), които обикновено синтезира и ежедневно отделя със слюнката, но в по-голямо количество. Това осигурява запазване на нормалните индивидуални особености на всеки организъм и поддържането на локалната имунозащита в устната кухина.

А-19 представляват таблетки за смучене, което е най-лесният и удобен начин за прием. Може да се приема по всяко време на деня. Таблетките не съдържат захар и са подходящи за диабетици. А-19 е патентована марка и е изцяло българска разработка. Произвежда се в България. Всяка партида подлежи на строг контрол и се изпитва лабораторно в акредитирана лаборатория.

Предлага се само в аптеките, посочени в сайта www.a19.eu

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни