Безразборно хранене, бактерии и нерви разболяват стомаха

Старата максима, че болният стомах се обостря през пролетта и есента, не е особено валидна в днешно време. Най-малко защото храненето все по-малко зависи от сезона. Отдавна по магазините целогодишно се предлагат всякакви плодове и зеленчуци независимо от месеца. Само дето цените им са различни в нетипичните периоди.

Всъщност проблемите със стомаха много често са израз на хроничния стрес и напрегнатия съвременен начин на живот. Постоянното чувство на бързане и напрежение рефлектира пряко върху хранителните навици.

Масово храненето при активните хора е тип „пирамида” – т.е. никаква закуска или само кафе и цигара, малък обяд – най-често нещо сухо на крак (т.нар. джънк фууд), и обилна вечеря, редовно полята с няколко питиета.

Такъв режим със сигурност докарва палитра от проблеми – гастрит или язва, хроничен запек, колит и хемороиди. Дори и при хора, които не са генетично предразположени към тези заболявания. Да не говорим какво е качеството на съня с препълнен от късна и мазна вечеря стомах.

Оправданието, че сутрин не ни се отваря устата за закуска, е напълно неприемливо. Отидете в хотелите тип „ол инклузив”, за да видите как всички, които през годината никога не закусват, сутрин са отрупали цели табли с храна. Всичко е въпрос на навик и самодисциплина. А закуската е особено важна, защото естественият биоритъм е определил в ранните часове да се отделя значително количество храносмилателни сокове от стомаха, жлъчката и задстомашната жлеза.

В началото на деня тялото изисква внос на хранителни вещества и енергия. Ако не се нахраним, всички тези сокове действат агресивно върху собствените ни лигавици.
За да бъдем справедливи, трябва да кажем, че има и друга причина за стомашните проблеми.

Учените със сигурност установиха, че една бактерия, наречена „хеликобактер пилори”, има пряко отношение към възникването на гастритите и язвите, както и на стомашния рак. Но това откритие не отменя необходимостта от редовно и рационално хранене.

Какъв е алгоритъмът на поведение при стомашни болки, спазми, киселини, чести уригвания, бързо засищане? На първо място, трябва да си направите изследване за въпросната бактерия. Има няколко типа тестове за това, а най-добрия за вас ще определи личният лекар или гастроентерологът.

Понякога се налага и визуално изследване на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, което е много информативно за лекарите. Вече технологиите са напреднали и тръбата, с която се прави гастроскопията, е максимално тънка. На повечето места поставят и краткодействаща обща упойка, за да се спестят неприятните преживявания.

Ако изследванията установят гастрит и/или язва, както и наличието на хеликобактер пилори, се прави курс на комплексно лекарствено лечение, чиято цел е да унищожи бактерията и да намали повишената стомашна киселинност.

След този курс (обикновено 7–14 дни) лечението продължава с лекарства, които блокират прекомерната киселинност.

Често проблемите в горния храносмилателен тракт са съчетани с подуване на корема, къркорене на червата, запек. Решението в този случай е промяна в хранителния режим, повече движение, прием на пробиотици, чиито полезни бактерии регулират чревната микрофлора, както и на препарати, които намаляват чревните газове, улесняват храносмилането и успокояват спазмите.

Задължително търсете специализирана медицинска помощ при  повръщания, които не са причинени от инфекциозни заболявания, при силни коремни болки, изхождане на черни материи, значително намаляване на теглото, отвращение към обичани преди това храни.

източник health.bg

Related Articles

Как да оборудвате кухнята за здравословно и вкусно приготвени ястия?

За да се храните здравословно и това да се отразява благоприятно на здравето ви не е важно само каква храна приемате, а и как...

7 забранени храни при високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане, известно и като хипертония, е често заболяване сред възрастните хора. Храната, която консумираме, може да играе важна роля в управлението на...

Какви храни са подходящи за всеки над 50 години?

Навлизането във възрастта над 50 години може да бъде предизвикателство за здравето. Важно е да се храним правилно, за да опазим нашето тяло от...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни