Вегетарианка съм и не консумирам никакви храни от животински произход. Как да си набавя калций?

0
6704

%d0%b7%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d0%b3%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be

Млечната промишленост полага големи усилия да ни убеди, че трябва да консумираме млечни продукти, за да си набавяме достатъчно калций, и много хора пият мляко точно по тази причина. Само че доста от тях не понасят добре млякото. Млечните продукти са разпространен алерген, който предизвиква образуването на секрети в носа и проблеми със си­нусите и усложнява астмата, сенната хрема и смущенията в храносмила­нето. Според някои специалисти тези продукти дори повишават риска от остеопороза, тъй като осигуряват прекалено много протеини, предизвик­ващи киселинност в организма, и недостатъчно магнезий и други веще­ства, нужни за усвояването на калция в костите.

Винаги отговарям на онези, които настояват, че не можем да си наба­вим достатъчно калций без млечни продукти, с въпроса: „А кравите от­къде си набавят калций?“. Отговорът, разбира се, е: от зеленчуците със зелени листа. Вие обаче не е нужно да ядете трева – спанакът, къдравото зеле, броколите, кресонът, магданозът и зелето са чудесни източници на калций, както и на магнезий, нужен за правилното усвояване на калция. Семената и ядките също са с високо съдържание и на калций, и на маг­незий. В наши дни към много продукти като тофу, зърнени закуски и соево мляко се добавя калций, затова не би трябвало да е проблем да си набавяте достатъчно от този минерал от растителни източници, ако се храните разумно.

Повече подобни съвети може да намерите в книгата „500 въпроса за здравето и храненето“ тук.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.