Всичко за авокадото

0
2723

Тропическият плод авокадо заслужено се нарежда в челните места на супер храните. То е богато на мазнини, но едновременно с това съдържа изключително ниски нива на холестерол. И макар да е високо калорийно, сами по себе си тези калории също произлизат от полезни за нашия организъм източници. Така че, ако все още не сте го включили в хранителния си режим, тази статия ще ви покаже, че наистина си заслужава.

Всъщност мазнините в този екзотичен плод са от вида мононаситени. Това са т.нар. полезни мазнини, тъй като се борят с високите нива на холестерола и дават енергия на организма, който може бързо да ги изгори. Не подценявайте и маслото от авокадо, което успешно може да замести олиото във вашата кухня и да допринесе с полезните си вещества към всяко ястие.

Освен в борбата с холестерола, авокадото е изключително ефективно и за превенцията на рак. Това се дължи на съдържанието на каратеноиди, които според множество проведени изследвания имат доказана полза в предпазването на организма от рак, а и от сърдечно-съдови заболявания. Областта, в която са натрупани най-големи количества каратеноиди, е в близост до кората на плода, където цветът е наситено зелен, така че внимавайте при обелването му. Съветваме ви да белите плода с ръце, също като банан, за да не отделите част от него заедно с кората. За целта авокадото трябва да бъде добре узряло, меко и с наситен към кафеникав цвят.

Друго изключително полезно вещество в авокадото е магнезият. Този така необходим за тялото минерал се съдържа в големи количества в един плод авокадо, а липсата му води до цялостно неразположение на организма, умора, отпадналост и мускулни спазми. Ако имате подобни симптоми без видима причина и първоизточник, разковничето може да се крие именно в магнезия.

Сред съдържанието на витамини в авокадото няма как да не споменем за комбинацията от витамини С и Е. Двата витамина сами по себе си за полезни и важни за организма антиоксиданти, но взаимодействието между тях е още по-успешно, особено що се касае до кръвоносната и сърдечната системи.

Ключова роля за опазването на доброто състояние на сърцето, а също и на кръвната захар и храносмилането, играят и фибрите. Освен ядките и семената, авокадото също е богато на фибри и засища организма за дълго.

Калият също е добър приятел на сърцето и доброто храносмилане, но също като магнезият е минерал, който повечето хора не си набавят в достатъчни количества. Както е известно, бананите са считани за един от най-добрите източници на калий, но всъщност авокадото ги изпреварва с около 4% на всеки 100гр.

И ако все още не сте се убедили в супер силите на тази супер храна, ви съветваме да вземете пример от някои от най-големите привърженици на авокадото. Например то е важна част от менюто на професионалния покер играч на Poker Stars Даниел Негреану. Като човек, който е отдаден на здравословния начин на живот, а професията му е свързана с много концентрация и добро благосъстояние на ума, няма как да не му се доверите що се отнася до хранителни навици. Той е и поддръжник на теорията, че храната ни прави това, което сме, така че не трябва да неглижираме ежедневното си меню, а да се стремим да включваме възможно най-полезни съставки в него, точно като авокадото.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.