Завръщане към корените. Кръгово трениране или нещо повече за силово кондиционните тренировки на открито.

silova-kondicionna-trenirovka

В последно време силово кондиционните тренировки и още повече тези провеждани на открито набират все повече скорост, както по света, така и у нас и това никак не е случайно. Подобен тип тренировка може да се практикува от начинаещи до напреднали атлети и не рядко е точно това, от което имат нужда повечето хора. А именно разнообразен и високо ефективен начин за постигане на целите им в спортно-техническо и функционално отношение.

Кондиционната тренировка се занимава с всички аспекти на физическата подготовка: бързина, сила и издръжливост и спомага за тяхното развитие, поддържане и прилагане. Това е вид високо интензивна кръгова тренировка, която се използва във всички професионални спортове за развитие на определени качества. Тя намира широко приложение, както в колективните спортове (футбол, ръгби, баскетбол, волейбол), така и в индивидуалните спортове (тенис, бойни спортове, бокс, борба и др). Кондиционните тренировки са вариант на кръгова тренировка, който е целенасочено развит в определена посока, нужна на атлета в дадения момент. Може да се използва за сила и размери или пък за отслабване и обща физическа подготовка. Подходяща е за всякакви хора. От такива, които искат просто да се раздвижат, през тези, които търсят разнообразието, до професионални спортисти, които искат подобрение на физиката си в конкретна насока.

Това е първият тип тренировъчна система, позната още от древна Елада, а по-късно и от Рим. Тренировка, която постепенно е изместена от модерните фитнес зали и бодибилдинг течението появило се по плажовете на Америка преди няколко десетилетия. Но тренировка, която по нищо не отстъпва на една фитнес тренировка, даже напротив. С добре преценена комбинация от различни спортове (гимнастика, лека и тежка атлетика, силов трибой, борба, бокс и др), една добра силово кондиционна тренировка ще ви заведе там, където само сте мечтали да бъдете и то по един наистина интересен и нов за вас начин.

Разбира се, не трябва да се отрича, че всеки добре оборудван фитнес разполага с всички необходими инструменти да изградиш функционално и добре изглеждащо тяло. Но самата истина, е че дали, защото това ни е нацонална черта, дали защото сляпо се следват определени модели, повечето хора не се допитват до специалисти, а тръгват сами да откриват за себе „правилния път” в тази така сложна материя. На някои им се получава, но нека с ръка на сърцето повечето си признаят, че изпитват трудности с адаптацията към тренировките и режимите, не разбират до край какво правят и скачат на сляпо според това какво дочуват в залата. В резултат, поне 80% от практикуващите изпитват неудоволетворение от постигнатото, а времето си минава. Начинаещи и средно напреднали редовно бягат от щангите и тежките упражнения и се хващат за удобно направените фитнес уреди, но е много важно да се знае, че голяма част от тях, както и голяма част от фитнес упражненията са създадени за целите на бодибилдинга. При този спорт се дават точки за обем на телесната мускулатура (максимален), процент подкожни мазнини (минимален) и оптимална хармоничност на физиката (т.е. без изоставащи или доминиращи мускулни групи). Силовите постижения не са от значение и не оказват влияние върху класирането на атлета. Ако искате това, то фитнес залата е вашето място за развитие. Аз лично спортувам, за да бягам по-бързо, да скачам по-високо, да реагирам по-светкавично, да бъда по-издръжлив и гъвкав, и накрая ако кажа, че не ми е приятно да изглеждам добре пред огледалото ще излъжа.

silkova-kondicionna-trenirovka-2

Като цяло кондиционните тренировки се явяват онзи елемент на промяна, който понякога тялото само търси. Скучните и еднообразни фитнес тренировки лесно могат да бъдат заменени с нещо далеч по-интересно и интензивно.

Тези тренировки може да се изпълняват практически навсякъде и в не малка степен в това им е чарът. Особенно в топлите дни вариантът с тренировки на открито е идеален за всеки, който иска да подиша чист въздух и да разнообрази сивото работно ежедневие. Да не говорим и за доказания положителен психологически ефект от тренировката на открито, а не в затворено помещение, което често няма и прозорци. Голям плюс е и постоянното наличие на треньор, който следи за правилното протичане на тренировката и мотивира, когато е нужно.

Разбира се нищо не идва даром. Резултатите зависят винаги от вложените усилия. Това означава, че и тук мотивацията и интензивността са определящи за резултатите. Но философията на силово кондиционите тренировки все пак гарантира, че интензивността в повечето случаи е налице. Независимо какво търсите в спортно-техническо отношение тук има от всичко за всички. Използват се основно базови многоставни и естествени за тялото движения (клекове, подскоци, тичане, лицеви опори, набирания, упражнения със собствено тегло и др.). Малката почивка и бързото изпълнение са изключително ползотворни за мускулната издръжливост и аеробния капацитет. От своя страна повишеният аеробен капацитет е една от най-големите ползи от този вид тренировка. Всеки, опитал ще потвърди, че аеробната консумация по време на упражненията е в пъти повишена в сравнение с традиционната фитнес тренировка. А това означава повишена липолиза (горене на мазнини) по време и след тренировка, въпреки намаленото времетраене на натоварването. Има само един проблем и той касае атлетите, търсещи изключително и само мускулната хипертрофия (мускулен растеж). Високият аеробен характер на кондиционната тренировка пречи на максималния мускулен растеж, който става предимно в анаеробен режим. Този проблем се минимизира с увеличаване на почивките между упражненията, но все пак, желаещите големи мускули трябва да се концентрират в анаеробните движения тип стандартен фитнес.

В крайна сметка можем да обобщим без много разногласия следното. Естествените за тялото комплексни и многоставни упражнения развиват функционална мускулатура, която може да ни послужи добре, както в спорта, така и във всекидневието. Може да разчупи еднообразните тренировки, да доразвие определени качества в желана от нас насока, а защо не и двете неща едновременно.

Разбира се, за всеки индивид личните цели и таванът на възможностите са коренно различни. Трябва да се съобразяваме с типа мускулатура и костна система, с които разполагаме. С метаболизма ни също. Всичко друго е просто въпрос на мотивация и желание да бъдем една по-добра версия на себе си. Но щом желанието е налице, пътищата за постигане на целите са много, а силово кондиционното трениране е само един от чудесните инструменти, за което. И помнете. В спортното си развитие винаги трябва да имате крайна цел, но не и краен срок! Успех!

Светлин Александров – Bedrock Street Fitness

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни