Завръщане към корените. Кръгово трениране или нещо повече за силово кондиционните тренировки на открито.

0
2506

silova-kondicionna-trenirovka

В последно време силово кондиционните тренировки и още повече тези провеждани на открито набират все повече скорост, както по света, така и у нас и това никак не е случайно. Подобен тип тренировка може да се практикува от начинаещи до напреднали атлети и не рядко е точно това, от което имат нужда повечето хора. А именно разнообразен и високо ефективен начин за постигане на целите им в спортно-техническо и функционално отношение.

Кондиционната тренировка се занимава с всички аспекти на физическата подготовка: бързина, сила и издръжливост и спомага за тяхното развитие, поддържане и прилагане. Това е вид високо интензивна кръгова тренировка, която се използва във всички професионални спортове за развитие на определени качества. Тя намира широко приложение, както в колективните спортове (футбол, ръгби, баскетбол, волейбол), така и в индивидуалните спортове (тенис, бойни спортове, бокс, борба и др). Кондиционните тренировки са вариант на кръгова тренировка, който е целенасочено развит в определена посока, нужна на атлета в дадения момент. Може да се използва за сила и размери или пък за отслабване и обща физическа подготовка. Подходяща е за всякакви хора. От такива, които искат просто да се раздвижат, през тези, които търсят разнообразието, до професионални спортисти, които искат подобрение на физиката си в конкретна насока.

Това е първият тип тренировъчна система, позната още от древна Елада, а по-късно и от Рим. Тренировка, която постепенно е изместена от модерните фитнес зали и бодибилдинг течението появило се по плажовете на Америка преди няколко десетилетия. Но тренировка, която по нищо не отстъпва на една фитнес тренировка, даже напротив. С добре преценена комбинация от различни спортове (гимнастика, лека и тежка атлетика, силов трибой, борба, бокс и др), една добра силово кондиционна тренировка ще ви заведе там, където само сте мечтали да бъдете и то по един наистина интересен и нов за вас начин.

Разбира се, не трябва да се отрича, че всеки добре оборудван фитнес разполага с всички необходими инструменти да изградиш функционално и добре изглеждащо тяло. Но самата истина, е че дали, защото това ни е нацонална черта, дали защото сляпо се следват определени модели, повечето хора не се допитват до специалисти, а тръгват сами да откриват за себе „правилния път” в тази така сложна материя. На някои им се получава, но нека с ръка на сърцето повечето си признаят, че изпитват трудности с адаптацията към тренировките и режимите, не разбират до край какво правят и скачат на сляпо според това какво дочуват в залата. В резултат, поне 80% от практикуващите изпитват неудоволетворение от постигнатото, а времето си минава. Начинаещи и средно напреднали редовно бягат от щангите и тежките упражнения и се хващат за удобно направените фитнес уреди, но е много важно да се знае, че голяма част от тях, както и голяма част от фитнес упражненията са създадени за целите на бодибилдинга. При този спорт се дават точки за обем на телесната мускулатура (максимален), процент подкожни мазнини (минимален) и оптимална хармоничност на физиката (т.е. без изоставащи или доминиращи мускулни групи). Силовите постижения не са от значение и не оказват влияние върху класирането на атлета. Ако искате това, то фитнес залата е вашето място за развитие. Аз лично спортувам, за да бягам по-бързо, да скачам по-високо, да реагирам по-светкавично, да бъда по-издръжлив и гъвкав, и накрая ако кажа, че не ми е приятно да изглеждам добре пред огледалото ще излъжа.

silkova-kondicionna-trenirovka-2

Като цяло кондиционните тренировки се явяват онзи елемент на промяна, който понякога тялото само търси. Скучните и еднообразни фитнес тренировки лесно могат да бъдат заменени с нещо далеч по-интересно и интензивно.

Тези тренировки може да се изпълняват практически навсякъде и в не малка степен в това им е чарът. Особенно в топлите дни вариантът с тренировки на открито е идеален за всеки, който иска да подиша чист въздух и да разнообрази сивото работно ежедневие. Да не говорим и за доказания положителен психологически ефект от тренировката на открито, а не в затворено помещение, което често няма и прозорци. Голям плюс е и постоянното наличие на треньор, който следи за правилното протичане на тренировката и мотивира, когато е нужно.

Разбира се нищо не идва даром. Резултатите зависят винаги от вложените усилия. Това означава, че и тук мотивацията и интензивността са определящи за резултатите. Но философията на силово кондиционите тренировки все пак гарантира, че интензивността в повечето случаи е налице. Независимо какво търсите в спортно-техническо отношение тук има от всичко за всички. Използват се основно базови многоставни и естествени за тялото движения (клекове, подскоци, тичане, лицеви опори, набирания, упражнения със собствено тегло и др.). Малката почивка и бързото изпълнение са изключително ползотворни за мускулната издръжливост и аеробния капацитет. От своя страна повишеният аеробен капацитет е една от най-големите ползи от този вид тренировка. Всеки, опитал ще потвърди, че аеробната консумация по време на упражненията е в пъти повишена в сравнение с традиционната фитнес тренировка. А това означава повишена липолиза (горене на мазнини) по време и след тренировка, въпреки намаленото времетраене на натоварването. Има само един проблем и той касае атлетите, търсещи изключително и само мускулната хипертрофия (мускулен растеж). Високият аеробен характер на кондиционната тренировка пречи на максималния мускулен растеж, който става предимно в анаеробен режим. Този проблем се минимизира с увеличаване на почивките между упражненията, но все пак, желаещите големи мускули трябва да се концентрират в анаеробните движения тип стандартен фитнес.

В крайна сметка можем да обобщим без много разногласия следното. Естествените за тялото комплексни и многоставни упражнения развиват функционална мускулатура, която може да ни послужи добре, както в спорта, така и във всекидневието. Може да разчупи еднообразните тренировки, да доразвие определени качества в желана от нас насока, а защо не и двете неща едновременно.

Разбира се, за всеки индивид личните цели и таванът на възможностите са коренно различни. Трябва да се съобразяваме с типа мускулатура и костна система, с които разполагаме. С метаболизма ни също. Всичко друго е просто въпрос на мотивация и желание да бъдем една по-добра версия на себе си. Но щом желанието е налице, пътищата за постигане на целите са много, а силово кондиционното трениране е само един от чудесните инструменти, за което. И помнете. В спортното си развитие винаги трябва да имате крайна цел, но не и краен срок! Успех!

Светлин Александров – Bedrock Street Fitness

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.