Защо е важно да се храним със зеленчуци

Между най-често срещаната диета и правилно структурирания хранителен режим има голяма разлика. Правилно структурираният режим носи позитиви и редуциране на телесно тегло за траен период от време, докато ограничителните и гладуващи диети предизвикват редуциране на телесната маса, но и за сметка на това – увреждане на организма, поради нарушен прием на витамини, белтъчини и полезни въглехидрати.

Зеленчуците са изключително богат източник на витамини и растителни мазнини. Домати, краставици, броколи и други са изключително ценни заради витамини С, Е, D, К и други, които съдържат. Именно тези витамини са най-важните антиоксиданти в човешкия организъм.

Антиоксидантите поддържат възбудимостта на един от основните имунни протектори в организма – системата на комплемента и мононуклеарната фагоцитна система, която ни предпазва от проникналите в организма чуждородни вирусни и бактериални агенти, благодарение на които се развиват много и различни болести. Ежедневно хората са атакувани от множество вируси в природата. Само по себе си е много важно да се предпазваме от развитието на вирусни инфекции. Поради тази причина антиоксидантите са важни и трябва да се прилагат в хранителните режими.

Витамин С е основен отговорник за синтез на колаген в мускулната клетка и стимулатор за костен растеж на опорно-двигателния апарат. Ако неговото ниво е ниско, много по-лесно се достига до мускулна умора и чупливост на костите при травми. Витамин С има и силен имуностимулиращ ефект.

zdravoslovna-salata-za-hranene
Витамин Е е следващият много важен обект в хранителните режими. Той доставя енергия за основната мускулна дейност. Цялостното мускулно съкращение се осъществява чрез приплъзване на актинови и миозинови нишки една към друга. Този процес се подпомага от наличието на витамин Е. Това от своя страна е важно за поддържането на добър тонус и здраво тяло. Друг важен антиоксидант е убикинонът. Той е мастен антиоксидант, който разтваря свободните радикали от редукцията на липозомите.

Влиянието на антиоксидантите е много важно, но също така може да бъде и опасно. При предозиране с антиоксиданти, най-често след прием под формата на хранителни добавки, много често се стига до много по-лесна умора, при спортистите се среща състояние на претренираност, постигат се йо-йо ефекти в диетите, а скелетно-мускулният апарат губи своята динамика и тонус.

Съществуват и водоразтворими витамини. В зеленчуците има допълнителни калиеви и калциеви йони, цинк, магнезий, които осигуряват поддръжката на здравата и стегната кожа, доставката на калций до костите, мускулите и ставните хрущяли.

Освен в зеленчуците, гореспоменатите витамини се срещат и в плодовете. Които също са полезни при диетични режими зарадите това че не съдържат глюкоза, а фруктоза, за разлика от сладките изделия.

Консумацията на плодове и зеленчуци, оформени като свежи салати, доставят енергия за основните и жизненоважни процеси на организма ни – синтез на хормони, мускулна контракция, нервна проводимост и други.

Салатите са приложими в хранителните диети и при хора, които не се подлагат на силови спортове или продължителни аеробни тренировки за редукция на тегло. Те доставят много растителни мазнини, които неутрализират вредните мазнини в тялото и ги изпращат към черния дроб за преработка и отделяне чрез изпражнения и урина.

източник puls.bg

Related Articles

19 Запомнящи се пожелания за Нова Година 2024

Искате да направите празниците още по-специални? Нашата колекция от пожелания за нова година ще добави емоционален оттенък на вашите поздрави, като ги направи истински...

Ракията: Вдига ли кръвното налягане или го сваля?

Ракията е една от най-популярните алкохолни напитки в България, която се консумира от дълго години. Още повече това ще се увеличи през идващите Коледни...

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни