Защо е важно да се храним със зеленчуци

1
1976

Между най-често срещаната диета и правилно структурирания хранителен режим има голяма разлика. Правилно структурираният режим носи позитиви и редуциране на телесно тегло за траен период от време, докато ограничителните и гладуващи диети предизвикват редуциране на телесната маса, но и за сметка на това – увреждане на организма, поради нарушен прием на витамини, белтъчини и полезни въглехидрати.

Зеленчуците са изключително богат източник на витамини и растителни мазнини. Домати, краставици, броколи и други са изключително ценни заради витамини С, Е, D, К и други, които съдържат. Именно тези витамини са най-важните антиоксиданти в човешкия организъм.

Антиоксидантите поддържат възбудимостта на един от основните имунни протектори в организма – системата на комплемента и мононуклеарната фагоцитна система, която ни предпазва от проникналите в организма чуждородни вирусни и бактериални агенти, благодарение на които се развиват много и различни болести. Ежедневно хората са атакувани от множество вируси в природата. Само по себе си е много важно да се предпазваме от развитието на вирусни инфекции. Поради тази причина антиоксидантите са важни и трябва да се прилагат в хранителните режими.

Витамин С е основен отговорник за синтез на колаген в мускулната клетка и стимулатор за костен растеж на опорно-двигателния апарат. Ако неговото ниво е ниско, много по-лесно се достига до мускулна умора и чупливост на костите при травми. Витамин С има и силен имуностимулиращ ефект.

zdravoslovna-salata-za-hranene
Витамин Е е следващият много важен обект в хранителните режими. Той доставя енергия за основната мускулна дейност. Цялостното мускулно съкращение се осъществява чрез приплъзване на актинови и миозинови нишки една към друга. Този процес се подпомага от наличието на витамин Е. Това от своя страна е важно за поддържането на добър тонус и здраво тяло. Друг важен антиоксидант е убикинонът. Той е мастен антиоксидант, който разтваря свободните радикали от редукцията на липозомите.

Влиянието на антиоксидантите е много важно, но също така може да бъде и опасно. При предозиране с антиоксиданти, най-често след прием под формата на хранителни добавки, много често се стига до много по-лесна умора, при спортистите се среща състояние на претренираност, постигат се йо-йо ефекти в диетите, а скелетно-мускулният апарат губи своята динамика и тонус.

Съществуват и водоразтворими витамини. В зеленчуците има допълнителни калиеви и калциеви йони, цинк, магнезий, които осигуряват поддръжката на здравата и стегната кожа, доставката на калций до костите, мускулите и ставните хрущяли.

Освен в зеленчуците, гореспоменатите витамини се срещат и в плодовете. Които също са полезни при диетични режими зарадите това че не съдържат глюкоза, а фруктоза, за разлика от сладките изделия.

Консумацията на плодове и зеленчуци, оформени като свежи салати, доставят енергия за основните и жизненоважни процеси на организма ни – синтез на хормони, мускулна контракция, нервна проводимост и други.

Салатите са приложими в хранителните диети и при хора, които не се подлагат на силови спортове или продължителни аеробни тренировки за редукция на тегло. Те доставят много растителни мазнини, които неутрализират вредните мазнини в тялото и ги изпращат към черния дроб за преработка и отделяне чрез изпражнения и урина.

източник puls.bg

Comments

1 коментар

  1. консумирането на плодове и зеленчуци най полезно за здравословното хранене за човека.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.