Защо е добре да вечеряме по-рано

0
1998

Известно е, че е добре да се хапва лека храна за вечеря, тъй като претовареният стомах може да предизвика безсъние и дори кошмари. Освен неспокойния сън обилната вечеря предизвиква и тежест в стомаха.

Добре е ако се научите да не вечеряте след осем часа вечерта. Според диетолозите високата активност на храносмилателната система е през ранните сутрешни часове.

С всеки изминал час тази активност намалява, като вечер вече е минимална. Според диетолозите всеки, който вечеря леко, постепенно отслабва.

За година можете да изгубите между 5 и 10 килограма, ако просто спрете да вечеряте след осем часа. За повечето хора това е много трудна и почти непосилна задача.

Ако усещате, че се чувствате добре само ако вечеряте по-късно, постарайте се да включите в менюто си по-леки храни. Задължително завършете вечерята с лек десерт – кисело мляко или плодове.

Преди десерта хапнете нещо съвсем леко – парче сварено месо или риба на пара, или зеленчуци на пара, омлет от две яйца и съвсем малко прясно мляко.

Преди лягане изяжте 20 грама кашкавал или синьо сирене. Той ще ви помогне да заспите, особено ако сте вечеряли по-леко от обикновено. Същата роля може да изпълни и чаша прясно мляко.

За да не се съблазнявате от високалорични продукти преди лягане, не ги купувайте на връщане от работа. Напълнете хладилника с леки храни и купете повечко плодове и зеленчуци.

Опитайте се да миете зъбите си колкото се може по-рано. Колкото и да е странно, много хора се отказват от желаното хапване след залез слънце само защото вече са измили зъбите си.

Вечерята трябва да се състои от продукти, които се усвояват по-бавно. Това са изварата, различните видове зеленчуци и плодове, рибата и морските дарове.

източник gotvach.bg