Защо е добре да вечеряме по-рано

0
1842

Известно е, че е добре да се хапва лека храна за вечеря, тъй като претовареният стомах може да предизвика безсъние и дори кошмари. Освен неспокойния сън обилната вечеря предизвиква и тежест в стомаха.

Добре е ако се научите да не вечеряте след осем часа вечерта. Според диетолозите високата активност на храносмилателната система е през ранните сутрешни часове.

С всеки изминал час тази активност намалява, като вечер вече е минимална. Според диетолозите всеки, който вечеря леко, постепенно отслабва.

За година можете да изгубите между 5 и 10 килограма, ако просто спрете да вечеряте след осем часа. За повечето хора това е много трудна и почти непосилна задача.

Ако усещате, че се чувствате добре само ако вечеряте по-късно, постарайте се да включите в менюто си по-леки храни. Задължително завършете вечерята с лек десерт – кисело мляко или плодове.

Преди десерта хапнете нещо съвсем леко – парче сварено месо или риба на пара, или зеленчуци на пара, омлет от две яйца и съвсем малко прясно мляко.

Преди лягане изяжте 20 грама кашкавал или синьо сирене. Той ще ви помогне да заспите, особено ако сте вечеряли по-леко от обикновено. Същата роля може да изпълни и чаша прясно мляко.

За да не се съблазнявате от високалорични продукти преди лягане, не ги купувайте на връщане от работа. Напълнете хладилника с леки храни и купете повечко плодове и зеленчуци.

Опитайте се да миете зъбите си колкото се може по-рано. Колкото и да е странно, много хора се отказват от желаното хапване след залез слънце само защото вече са измили зъбите си.

Вечерята трябва да се състои от продукти, които се усвояват по-бавно. Това са изварата, различните видове зеленчуци и плодове, рибата и морските дарове.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.