ЗА или ПРОТИВ ядките по време на диета

Ядките станаха ,,модерни” като част от света на здравословното хранене преди около 7-8 години, тъй като се разпространи идеята, че мазнините (особено растителните) не са враг и като цяло е по-добре вместо да гладуваме, да ядем по 5-6 пъти на ден, ако искаме да отслабнем. Така ядките станаха перфектната алтернатива за следобедна закуска и най-удачния избор, когато сме в движение и търсим засищащ, но и балансиран снак.

Много често ми се случва клиенти да отбелязват, че са спрели да се изкушават от чипсове, кракери и други ,,нездравословни” храни и са ги заменили с ядки. Всички те вярват, че това е голяма крачка по пътя към промяната ( и при някои от тях наистина е), но когато поразпитам какви и колко ядки похапват, осъзнавам, че посланието: ,,Ядките са здравословни и помагат бързо да влезем във форма без нежелания йо-йо ефект”, е изключително объркващо. Затова реших днес да представя и моята гледна точка по отношение на ядките.

1.Ядките имат повече калории от шоколада.

Всички ядки са с доста високо съдържание на мазнини. 1 грам мазнини съдържа 9ккал. Тук няма да се задълбочавам върху това какви полезни мазнини се съдържат в различните ядки, но нека не забравяме, че за да загубим тегло (под формата на телесни мазнини), най-важното е тялото ни да е в енергиен дефицит, т.е. да изразходваме повече енергия отколкото приемаме. Като сравнявам ядките с шоколад, не казвам, че те са по-нездравословни, но е факт, че са по-калорични от всяко едно блокче шоколад на пазара.

2.Полезните вещества в ядките могат да бъдат усвоени само ако ядките са сурови, накиснати и обелени.

Добре известно е, че ядките са богати както на полезни мазнини, така и на минерали и витамини. По-малко се говори за това колко достъпни за абсорбация са тези вещества и как се променят при термична обработка, т.е. когато ядките бъдат печени или пържени. При термична обработка, както при повечето храни, ядките губят голяма част от полезните си вещества. Но в суровата си форма, тези вещества също не могат да бъдат усвоени напълно. Защо ли? Защото ядките съдържат ензимни инхибитори и фитинова киселина. Ензимните инхибитори са нужни на ядките, за да блокират метаболните й процеси и за да увеличат съответно трайността й. Но същите тези ензимни инхибитори пречат на усвояването на ядката от човешкия организъм и могат да доведат до забавяне и на нашия метаболизъм. Също така в обвивката на всички ядки се съдържа фитинова киселина, която блокира абсорбацията на определени минерали в тялото ни и при редовна консумация на небелени ядки може да доведе до минерален дефицит. Именно заради тези биохимични реакции и промени е изключително важно, ако изберем да консумираме ядки, то те винаги да са сурови, накиснати (за поне 7-8 часа във вода) и обелени.

3.Много лесно можем да прекалим с ядките.

Както споменах ядките са много висока концентрация на всякакви хранителни вещества. Това обаче също значи, че са много плътни, не съдържат вода и поради сухата си форма са лесни за съхранение дори в колата или дамската чанта. Понякога дори на самата мен ми е трудно да приема, че САМО ЕДНА ШЕПА ядки може да носи калориите на цяло основно ястие. Също така в повечето случаи се чувстваме длъжни да довършим цялото пакетче (стандартно около 200грама или близо 1200ккал) или купичка с ядки, като това, разбира се, не е за сметка на останалите ни хранения. Няколко прости сметки и се оказва, че тези допълнителни изкушения, които идват с коктейла ни са всъщност над половината от калорийните ни нужди за ЦЕЛИЯ ДЕН.

В заключение ще кажа, че аз лично подхождам много предпазливо, когато препоръчвам ядки с цел отслабване. Да, вярно е, че те са пълни с полезни вещества, достъпни са и засищат за часове, но също така те могат лесно да доведат до покачване на теглото ни. Ако смятате, че можете да ограничите консумацията до порция от 10-15 ядки, като те винаги са сурови, накиснати и обелени, тогава ядките са страхотна здравословна алтернатива и ги препоръчвам на всеки, който се бори с излишни килограми или просто търси начини да подобри начина си на хранене.

Вие обичате ли да похапвате ядки? А знаехте ли за факторите, които определят колко лесни са те за обработка от организма ни?

Автор: Камелия Буюклиева (клиничен диетолог, Аюрведа терапевт-консултант и фитнес инструктор)

Related Articles

Кои храни ще ви спасят от студените крайници през зимата?

Когато времето стане по-студено, студените крайници могат да станат голям проблем за много от нас. Но знаете ли, че има храни, които могат да...

Ако имате често синини по тялото – ето какви са най-честите причини?

Дали сте се събудили сутрин и сте забелязали синина по тялото си, без да сте се удряли по някакъв начин? Ако това се случва...

Коя храна увеличава значително риска от Алцхаймер според учени от САЩ?

Болестта на Алцхаймер е един от водещите проблеми пред стареенето на населението в света. Въпреки че все още не е известна точната причина, учените...

Stay Connected

164,184ФеноветеХаресай
692ПоследователиПоследвай ни

Последни