Знаете ли как се ядат морски дарове и специалитети?

0
7664

morski-daroveПокрай празничните коктейли може да се наложи да хапнете морски деликатеси, а за да се храните правилно, трябва да знаете някои тънкости. Много хора се отказват да ги опитат, след като видят странните щипки, с които трябва да си служат. Но изисканото ядене на морски дарове не е толкова трудно.

Стридите се сервират отворени и върху лед. Но ако ви се паднат затворени, вземете черупката със салфетка, като плоската й страна трябва да е нагоре. Мушнете крайчеца на специалния нож между двете половинки на морския обитател. Пъхнете острието навътре и го завъртете, за да отворите половинките.

След това вземете в лявата си ръка пълната половинка и с помощта на специална вилица за стриди, която прилича на тризъбец, набучете месцето и го хапнете. Преди това го полейте с лимонов сок.

Мидите се сервират ако не обелени, то поне в разтворени черупки. В случай, че на масата има черупки, с лявата ръка вземете специалната щипка и фиксирайте с нея черупката. С дясната извадете месото с помощта на вилица.

Варените скариди са лесни за почистване – но с ръце можете да си ги чистите на плажа. В изискан ресторант трябва да ви ги поднесат напълно изчистени. Ако скаридите са в чинията ви, хапвайте ги с вилица, а ако са по-големи, режете с нож. Но ако са в общо блюдо, взимайте си по една и я топвайте в сос. Ако ви сервират непочистени скариди, сбърчете нос и върнете чинията на келнера.

Не забравяйте, че понякога готвачът слага една-две непочистени скариди за красота, можете да не ги изяждате.

Калмарите обикновено се поднасят като панирани колелца, които се консумират с помощта на вилица и нож. Омарите са по-сложни. Обикновено те се поднасят разрязани и всеки си взима по една част. За да извади от нея месото, трябва да си послужи със специален прибор. В единия му край има вилица тризъбец, а на другия – плоска лъжичка за извличане на сока. Докато вадите месото, смело хващайте черупката с пръсти.

Раците се ядат лесно в приятелска компания, но ако трябва да се държите на положение, ще трябва да си послужите с цял набор инструменти. Първо влиза в употреба щипка, която буквално разсича черупката. Следва работата с тризъба виличка, която вади месцето. И накрая, не забравяйте, че водата, която се подава в купичка, в която плува лимон, не е за пиене, а за изплакване на ръцете.

източник gotvach.bg

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.