Имам акне, а съм на 30 години! Какво да правя?

0
5873

жена-с-акне

За съжаление появата на акне при възрастните става все по-разпрос­транена. Възможните причини са многобройни и варират от стрес до дис-баланс на стомашните бактерии.

На първо място ви съветвам да обърнете внимание с какво се храни­те и да увеличите консумацията на пресни плодове, зеленчуци и пълно­зърнести продукти (кафяв ориз, ръжен хляб и пълнозърнести спагети например). Яжте мазни риби (дива сьомга, сардини, скумрия и от време на време прясна, но в никакъв случай консервирана риба тон), тъй като омега-3 мастните киселини, които те съдържат, поддържат кожата глад­ка и хормоните балансирани. Намалете рафинираните или преработени храни и захарта, газираните напитки и алкохола, кафето и пържените и мазни храни и пийте между 1,5 и 2 л вода на ден.

Спортувайте редовно и помислете как да намалите стреса, ако се чувствате претоварени: пробвайте йога или други методи за релаксация, техники за медитация или просто си почивайте. Съчетайте храненето си с мултивитамин и минерална добавка, както и с курс на прием на про­биотици, които възстановяват баланса на бактериите в стомаха. Върху самите пъпки можете да нанасяте масло от чаено дърво – екстракт от ав­стралийското растение Melaleuca alternifolia, което има забележително антибактериално действие.