Има ли връзка между използването на средства против изпотяване и рака на гърдата?

0
4370

Засега никой не е намерил сериозни доказателства за връзка между средствата против изпотяване и рака на гърдата, макар да има очевидна логика, че не е много добра идея да се блокират потните жлези, особено с продукти, съдържащи алуминиеви соли. Много дезодоранти против изпо­тяване съдържат вредни химични консерванти, наречени парабени. Те се просмукват в тялото и следи от тях са открити в тумори на гърдата, както гласят изследванията на д-р Филипа Дарбър от Университета на Рединг.

Ако се потите обилно и искате да се справите с проблема, имайте предвид, че прекаленото изпотяване обикновено се дължи на стрес и проблеми с кръвната захар или е знак, че тялото се нуждае от пречист­ване от токсини.

За да балансирате кръвната си захар и да намалите стреса, трябва да направите три неща: намалете приема на захар и стимуланти като кафе и чай; яжте храни, чиито захари се разграждат бавно – като овесени проду­кти (овесена каша, овесени бисквити и др.), пълнозърнести храни, зелен­чуци и плодове. Освен това пийте по 1 г витамин С, витамин В комплекс и 200 мкг хром.

За пречистване на тялото изключете от менюто си месо, млечни проду­кти, рафинирани храни, стимуланти като кафе и чай, и алкохол. Яжте големи количества плодове и зеленчуци с пречистващ ефект, както и непреработе­ни храни, и пийте много вода (1,5 л) в продължение на около 20 дни. Най-подходящите плодове са пресни кайсии, горски плодове, пъпеш, цитрусови плодове, киви, папая, праскови, манго и червено грозде; на първите места сред зеленчуците са чушки, цвекло, броколи, моркови, спанак, домати, кре­сон и соеви кълнове. Можете да ядете умерено и картофи и авокадо.

Що се отнася до средствата против изпотяване – избягвайте онези от тях, които съдържат алуминиеви съединения, тъй като те блокират пот­ните жлези, и парабени. На пазара вече се предлагат много козметични продукти, които не съдържат тези вещества.