Какво представлява базедовата болест и как се лекува ?

0
4339

Базедовата болест е хиперфункция на щитовидната жлеза и се причи­нява от простичък дефект в имунната система. Хората, страдащи от нея, проявяват широк спектър от симптоми, сред които отслабване, умора, проблеми със зрението и слабост в мускулите. Заболяването може да се обостри от чувствителност към дадени храни и се свързва с влиянието на глутена – протеин, съдържащ се в зърнени култури като пшеницата, ечемика и ръжта. Възможно е обаче първопричината да е друга. Хората с автоимунни заболявания често имат завишени нива на хомоцистеин – естествен вторичен продукт от преработката на протеини в организма, който по принцип се разгражда до други вещества, но може и да остане „неразграден“, ако чрез храната не си набавяте достатъчно от нужните за преработката му вещества.

Горещо ви препоръчвам да се консултирате с диетолог, който да ви направи изследвания за евентуална непоносимост към храни и да прове­ри нивото ви на хомоцистеин.

Ако резултатите от изследванията покажат, че хомоцистеинът ви е над 10, вземете си хранителна добавка с витамин В12, В6 и фолиева ки­селина, тъй като те понижават хомоцистеина. Ако се установи, че имате непоносимост към глутен, изключете от менюто си зърнените култури, в които се съдържа.

Comments

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.