Как да изберем правилният пробиотик?

Как да изберем точният продукт за нас?

0
16196
Как да изберем правилният пробиотик?

Пробиотиците са полезни бактерии, които населват стомашно-чревния тракт и подпомагат работата на храносмилателната и имунната система. На пазара се предлагат множество марки пробиотици. Как да изберем правилният пробиотик за нас?

Ето няколко въпроса, който да ви насочат към правилния избор

Как и от къде е извлечена пробиотичната бактерия?

Повечето пробиотични бактерии се извличат първоначално от човешка или животинска уста, където бактериите съществуват естествено. Това е най-сигурният, но не и единствен начин, да се изолират стабилни и лесни за размножаване пробиотични единици. Ако сте вегетарианец или веган, потърсете пробиотици изолирани от алтернативни източници като например цветя.

Използват ли се някой от основните хранителни алергени при производството на пробиотика?

За да се получи крайният продукт – пробиотик, изолираните от първоизточника бактерии трябва да се поставят в благоприятна хранителна среда, където да се размножат. По време на този процес пробиотичните бактерии обикновенно се смесват с мляко (или сходен продукт), което съдържа подходящи захари, с които бактериите се хранят. Във финалния продукт винаги се намират следи от субстанцията, в която е размножена бактерията. Поради тази причина повечето пробиотици на пазара се маркират като продукти съдържащи следи от поне един от основните хранителни алергени като лактоза, соя, глутен или ядки. Затова, ако имате някакви алергии, преди употребата на пробиотици се уверете, че продуктът не съдържа алергени, към които сте чувствителни.

Ако сте веган е важно да знаете, че при пробиотиците, в чието производстов се използва мляко, не са подходящи за вегани. Не се подлъгвайте по надписите, че капсулите са веган или вегетариански – това често се отнася само до материала, от който са направени самите капсули. Животинският продукт се намира в самия пробиотик.

Правени ли са научни изследвания за ефикастността на пробиотика?

Много компании предлагащи пробиотици на пазара нямат научно доказателство за ефикастността на тяхната бактерия, а малък брой от тези които имат са изследвали продукта си в реномирани институции.

Защо това е толкова важно?

Важно е, защото е вид гаранция за ефективността на продукта, който купувате. Всеки производител на пробиотици твърди, че продуктът му е ефективен срещу патогенните бактерии, който причиняват стомашни неразположения, но малцина са тези, които могат реално да го докажат чрез специално проведени изследвания за конкретния пробиотичен щам.

Какво е CFU и какво означава количеството CFU в пробиотиците?

CFU обозначава броят на единиците бактерии, формиращи колония в една таблетка пробиотик. Но не забравяйте, че броя на бактериите, който ще поемете на един прием, е само един критерий, по който да се измери ефективността на един пробиотик срещу патогенните бактерии.
Например, различните щамове пробиотици варират и по размер на бактерията. Това е критерий с точно толкова голяма важност, колкото и броят на бактериите. Причината е, че пробиотичните бактерии отделят специални протеини от своите мембрани и именно тези прoтеини потискат развитието на патогенни бактерии. Интересно нали?  Затова именно комбинацията между брой и размер на бактериите предопределя ефективността на пробиотика. Така че, когато взимате решение за покупка на пробиотик, не се заблуждавайте от големите цифри на опаковката, а направете своето информирано решение.

Колко различни пробиотични щама съдържа пробиотика?

И тук отново повече, не е повече! Спорно е дали пробиотиците с множество щамове са по-полезни от тези само с един вид бактерия. Няма доказателство, че когато приемаме пробиотик с повече от един щам, реално попадналите в оргазнизма ни различните щамове не се борят помежду си. В резултат на това вероятността накрая да оцелее само един вид бактерия е много голяма, а това само по себе си означава, че между пробиотиците с много щамове и тези само с един разликата е главно в маркетинга.

В заключение, преди да купите своя пробиотик:

  • Проверете откъде е изолирана пробиотичната бактерия;
  • Проверете дали има вероятност пробиотика да съдържа алергени, към които имате чувствителност;
  • Има ли научно доказателство за ефективността на продукта;
  • Не се лъжете от големите цифри на опаковката;
  • Повече щамове не означава по-добър пробиотик!
  • Не забрявяйте, че това е област, която също се развива бурно и постояно се правят нови открития. Затова, нашият съвет е – бъдете активни и критични потребители и търсете инфорация!
  • Разбира се, не забравяйте да се посъветвате и с вашия лекар относно избора на продукт, който да е най-подходящ за вас.